A kalocsai érsekség szerint csak szórványcsontok, amik a Szentháromság téri felújításkor kitermelt földkupacokban láthatók

belföld
2022 február 23., 15:05
comments 1

Hétfőn írtunk arról, hogy rengeteg emberi csont és csonttöredék található azokban a földkupacokban Kalocsa határában, melyeket a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye által megrendelt felújítási munkálatok helyszínéről, a kalocsai Szentháromság térről szállítottak oda, az érsekség tulajdonába tartozó területre. Erről a 6300.hu nevű helyi portál készített videót: a halmokon szabad szemmel látható módon hevernek összevissza koponyadarabok, bordák, comb- és lábszárcsontok, csigolyák és így tovább.

Egy combcsont az elszállított földben.
photo_camera Egy combcsont az elszállított földben. Fotó: 6300.hu / Youtube screenshot

Mivel a tér felújítása során találtak egy szovjet tömegsírt, hétfőn arról érdeklődtünk emailben az Érseki Hivataltól, hogy a szóban forgó csontok a szovjet tömegsírból származhatnak-e, hogy miért nem oldották meg a csontok elhelyezését a halottak méltóságát tiszteletben tartó módon, és hova kerültek a maradványok a szovjet tömegsírból. Ezekre ma válaszolt Vörös Márta főegyházmegyei főépítész és Schultz Zoltán Géza régész:

„Az orosz (volt szovjet) katonai temető terület teljes exhumálását régészeti módszerek és vonatkozó törvények betartásával elvégeztük, a halotti maradványok újra temetését a kalocsai köztemetőben, az érvényben lévő államközi egyezmény alapján, szabályosan elvégeztük.

A Szentháromság téren végzett régészeti feltárásunkat folyamatos régészeti felügyelet alatt végezzük, a vonatkozó szabályok szerint, a szakfeladatok minden részletére kiterjedően, megfelelően. Így a csontmaradványok kezelését is tekintve. Az egybetartozó csontvázakat / csontvázrészleteket szabályosan elkülönítve, megfelelően dokumentálva és tárolva kezeljük,

a kézzel kiszedhető szórványcsontokat folyamatosan gyűjtjük, de előfordulhat egy-egy nagyobb darab még abban földben, amelyet később rostálunk. Az érintett terület az érsekség saját magánterülete, ide helyezzük el a téren kitermelt földet, melynek rostálását időszakonként tudjuk csak végezni, mivel ezt a feladatot nagyméretű, bérelt gépekkel végezzük.

Ezek a földben látható csontdarabok úgynevezett szórványcsontok, melyek a székesegyház körüli, korabeli temetőterületen, a folyamatos újra temetés miatt is keletkeztek, több száz évesek, s az apró darabokat lehetetlenség kézzel kiszedni. A föld rostálása későbbi időpontban fog megtörténni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.