Bevándorlók csaptak össze a rendőrséggel a mexikói határon

külföld
2022 február 23., 09:21

Erőszakba torkollott a lassan egy hónapja tartó demonstráció Mexikó déli határán. Több tucat bevándorló csapott össze a mexikói rendőrséggel kedden - írja a Reuters.

A tüntetések "teljesen szabályozhatatlanná váltak, mert az emberek nagyon kétségbeesettek" - mondta Irieno Mujica, emberjogi aktivista, majd hozzátette "Sokan hónapok óta várnak", hogy elhagyhassák a várost. A mexikói Migrációs Intézet elítélte az épületei előtt tartott erőszakos tüntetéseket.

photo_camera Fotó: GUILLERMO ARIAS/AFP

A Dél-Amerikából és Afrikából érkező bevándorlóknak hónapokat kell várniuk Tapachula városában, a dél-mexikói határnál, hogy megkaphassák az engedélyt az átkelésre. Sokuknak nincs elég pénzük ennyi ideig a városban maradni, így kénytelenek az utcákon aludni. Ételhez is sokszor csak helyi önkénteseknek köszönhetően jutnak.

Az elmúlt hetekben még békés demonstrációk folytak. Múlt héten a tüntetők tűvel és cérnával varrták össze az ajkukat, ezzel jelezve a hatóságoknak: elfogadhatatlanok a 3-4 hónappal későbbre kiadott időpontok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.