Biden elnök szankciókkal sújtotta az Északi Áramlat 2 mögött álló céget és annak vezetőit

külföld
2022 február 23., 20:00
comments 10

Joe Biden amerikai elnök közleményben tudatta, hogy Németország tegnapi lépései után szerdán az Egyesült Államok is lépett az Északi Áramlat 2 gázvezeték ügyében. (Scholz kancellár kedden azt jelentette be, hogy a kormánya felfüggeszti az orosz-német Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezésének folyamatát. Nem mondta meg, hogy ez a felfüggesztés meddig tart, de világossá tette, hogy "eltart egy jó ideig", mire újraindulhat a folyamat.

Az Északi Áramlat 2 egy hosszú évek óta készülő tengeri vezetékpár, ami Oroszországból közvetlenül vinne gázt Németországba, 55 milliárd köbmétert évente - ez komoly mennyiség, Magyarország például évente 4,5 milliárd köbmétert vesz csak a Gazpromtól.

A vezeték párja már régóta üzemel, az ugyanekkora kapacitású Északi Áramlat 1. Ha a két áramlat egyszerre működne, Oroszországnak már nem lenne szüksége arra, hogy Ukrajnán keresztül exportáljon földgázt az EU irányába.

Az USA évek óta nagy nyomást helyezett a németekre, hogy álljanak el a vezeték megépítésétől, majd engedélyezésétől, Berlin viszont eddig ragaszkodott ahhoz, hogy ez egy politikától független, üzleti projekt.

Biden friss közleményét talán ezért kezdi annak taglalásával, hogy Amerika milyen szorosan együttműködött a szövetségeseivel az oroszoknak adandó “határozott, egységes” válaszon. Illetve annak hangsúlyozásával, hogy amikor Scholz nemrég meglátogatta Bident Washingtonban, az elnök akkor is arről beszélt, hogy “Németország vezető szerepet játszott ebben az erőfeszítésben”. Biden közleménye szerint a két ország szorosan együttműködött abban, hogy megakadályozzák az Északi Áramlat 2 megnyitását, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

Biden azt írja, hogy szerdán utasítást adott a vezetéket működtető cég, a North Stream AG és annak vezetői elleni szankciók bevezetésére, de nem részletezte, hogy pontosan miben állnak ezek a szankciók. Hangsúlyozta viszont, hogy

“Ahogyan azt korábban világossá tettem, nem habozunk további lépéseket tenni, ha Oroszország folytatja a helyzet eszkalálását.”

Biden a szöveg végén finoman ironikus hangot ütött meg:

"Putyin elnök a cselekedeteivel hatalmas lökést adott a világnak ahhoz, hogy az orosz gáz helyett az energiahordozók más fajtái felé forduljon."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.