Kiengedtek négy salvadori nőt a börtönből, akiket a vetélésük miatt emberölésért ítéltek el

nők
2022 február 23., 14:28
comments 1

Kiengedtek négy nőt a börtönből El Salvadorban, miután a bírósági felülvizsgálta az ítéletüket. Azért töltöttek 7-13 év közti időt börtönben, mert elvetéltek, és ezért emberölés miatt elítélték őket 30-30 évre. Szabadulásuk óta Kenia, Evelyn, Karen és Elsy először álltak nyilvánosság elé, és további 12 sorstársuk számára kértek kegyelmet. Közülük heten már börtönbüntetésüket töltik, ötük esetében még csak vádemelésnél tart az ügy. El Salvadorban minden körülmények között tilos az abortusz, még nemi erőszak és vérfertőzés esetén is, illetve akkor is, ha az anya életét veszélyezteti a terhesség.

Elsy, Kenia, Evelyn és Karen (balról jobbra) először álltak nyilvánosság elé szabadulásuk óta.
photo_camera Elsy, Kenia, Evelyn és Karen (balról jobbra) először álltak nyilvánosság elé szabadulásuk óta. Fotó: MARVIN RECINOS/AFP

Kenia elmondta, hogy 17 évesen, a harmadik trimeszterben elesett otthon, és hiába hívott mentőt, az nem érkezett ki időben. A kórházban ébredt fel, biztonsági őröktől körülvéve. „Egy ilyen igazságtalan dolog miatt megfosztottak a szabadságomtól. Elvesztettem a fiatalságomat, elvesztettem a családomat” - mondta.

Az országban az elmúlt 20 évben 181, szülészeti vészhelyzeten átesett nőt ítéltek el emberölés vádjával egy helyi nőjogi szervezet adatai szerint. 2009 óta 62 nőt engedtek ki közülük. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.