Újabb strasbourgi ítélet a jogellenes tranzitzónás fogvatartásokról

Egy afgán menedékkérő családot 209 napon át tartottak fogva a röszkei tranzitzónában. Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma kimondta, hogy a magyar állam megsértette a hatfős afgán család emberi jogait - közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

Pohárnok Barbara, a szervezet ügyvédje elmondta: a strasbourgi döntés ugyan nem törli el a 209 napos fogvatartás traumatikus emlékét, de mégiscsak visszaigazolja, hogy amit embertelenségnek éltek meg a fogva tartott gyerekek és szüleik, az az írott jog szerint is embertelenség volt. Mindez szerinte reményt adhat a Helsinki Bizottság sok-sok ügyfelének is, akik még várnak a strasbourgi bíróság döntésére.

A közlemény szerint a hatfős afgán családot 2017-ben tartották fogva 209 napon át a hazai hatóságok. A családfő M. B. K. egy amerikai cégnek dolgozott hazájában. Miután a tálibok megölték munkatársát, őt is összeverték, és maradandó sérülései keletkeztek. Szerbiában kilenc hónapon át kellett várakozniuk arra, hogy beléphessenek a röszkei tranzitzónába.

A Magyar Helsinki Bizottság úgy fogalmaz: a legnagyobb forróságban laktak szűkös konténerbörtönükben, a zónában semmi árnyék nem volt. A sérült és beteg apa megfelelő orvosi kezelést nem kapott. Az iskoláskorú gyerekekkel öt hónapon át nem foglalkoztak a hatóságok. Az egyik gyereket viszont tolmácsolásra használták: más, sokszor megbilincselt menekülők egészségi ellátásánál kellett fordítania.

A strasbourgi bíróság mai ítélete szerint a magyar állam jogellenesen tartotta fogva az egész családot, a gyerekek esetében pedig a fogvatartási körülmények annyira rosszak voltak, hogy azok embertelen és megalázó bánásmódnak minősülnek az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint. Ezért az ítélet 17 ezer euró igazságos elégtételt, azaz kártérítést ítélt meg a panaszos családnak - írta a Magyar Helsinki Bizottság.

A röszkei és tompai tranzitzónákat ötévnyi dicstelen működés után 2020 májusában végérvényesen felszámolták, és beszüntették a menekülők jogellenes tranzitzónás fogvatartását. A szervezet szerint újabb és újabb nemzetközi ítéletek marasztalják el a magyar államot azért, mert szisztematikusan embertelen, megalázó bánásmódnak vetette alá az ott fogva tartott embereket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt