Putyin és Zelenszkij találkozóról egyeztetnek

külföld
2022 február 25., 22:57

Egy személyes találkozó idejéről és helyéről egyeztet Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij, erősítette meg az ukrán elnök szóvivője a Guardian jelentése szerint. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a nap folyamán közölte, hogy Oroszország felajánlotta a tárgyalást Zelenszkij elnöknek. Az oroszok eredetileg Minszket, Belarusz fővárosát ajánlották helyszínként az alapján, hogy ott kötötték a korábbi egyezményeket az ukrán válság kezeléséről. Ezek a minszki egyezmények Franciaország és Németország egyeztetésével születtek, de nem valósultak meg a bennük foglaltak, Putyinnak részben ez volt az egyik indoka az invázióra.

Volodimir Zelenszkij (b) és Vlagyimir Putyin 2019. december 9-én Párizsban, ahol Angela Merkell és Emannuel Macron társaságában először tárgyaltak egymással hivatalosan.
photo_camera Volodimir Zelenszkij (b) és Vlagyimir Putyin 2019. december 9-én Párizsban, ahol Angela Merkell és Emannuel Macron társaságában először tárgyaltak egymással hivatalosan. Fotó: IAN LANGSDON/AFP

Mivel azonban Belaruszt a háborúban nehéz semleges félnek tekinteni - az oroszok Belarusz felől támadják Kijevet, és szóltak arról is hírek, hogy az invázióban belarusz alakulatok is részt vettek -, ezt az ukrán kormány visszautasította, és Varsót ajánlotta helyszínként. Tekintettel arra, hogy a lengyelek tán a legharciasabbak Oroszország szankcionálásában és az ukránok támogatásában, ez nyilván Oroszországnak elfogadhatatlan.

Ebben láthatta meg az esélyt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, hogy Budapestet ajánlja helyszínként. A Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint "Budapesten találkozhatnának az orosz és az ukrán tárgyalódelegációk", a külügyminiszter mindkét fél számára felajánlotta "a béketárgyalások" helyszínéül Budapestet.

Persze kérdés, hogy a felek mennyire veszik komolyan a tárgyalásokat, és eleve hogyan állnak hozzájuk. Az amerikai külügyminisztérium például a nap folyamán kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszországnak van-e valós terve a diplomáciai rendezésre, aminek feltételéül az amerikaiak Ukrajna bombázásának leállítását nevezték.

"Oroszország úgy ajánl diplomáciát, hogy közben ágyúcsövet fordít Ukrajna felé, rakétáival, tarackjaival, tüzérségével ukrán embereket célozva. Ez nem diplomácia, a valós diplomáciának nem ezek a feltételei" - mondta Ned Price, az amerikai külügy szóvivője.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.