A legjobban kereső magyarok 6-8 százalékkal kevesebbet adóznak, mint a legalul levők

február 26., szombat 8:45
5
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Egyértelmű, hogy a magyar adórendszer jobban sújtja a keveset kereső embereket, mondta Krekó Judit, a Budapest Intézet kutatója a G7 podcastjában. A közgazdász a Polgár Alapítvány számára készített kutatás eredményeit összegezte:

  • a legfelső jövedelmi tized családjai 6-8 százalékkal fizetnek kevesebb adót a jövedelmük után, mint a legalsó jövedelmi tized tagjai,
  • ez azért van, mert a magas áfakulcs mellett a személyi jövedelemadó is egykulcsos (vagyis mindenki ugyanolyan arányban adózik), ami jóformán példátlan párosítás,
  • a magyar minimálbéresek adóterhelése a legnagyobb az EU-ban,
  • a legjobban kereső 10 százalék viszi el a családi adókedvezmények ötödét, tehát ez is inkább felfelé oszt, mint lefelé (különösen a legfelső 10 százalék háromgyerekes családjai járnak jól).

Az elemzés szerint kedvezményes áfakulcsokkal kevésbé lehet támogatni az alacsony jövedelműeket, inkább többkulcsos szja vagy a célzott támogatások segíthetnek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt