A legjobban kereső magyarok 6-8 százalékkal kevesebbet adóznak, mint a legalul levők

gazdaság
2022 február 26., 08:45
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Egyértelmű, hogy a magyar adórendszer jobban sújtja a keveset kereső embereket, mondta Krekó Judit, a Budapest Intézet kutatója a G7 podcastjában. A közgazdász a Polgár Alapítvány számára készített kutatás eredményeit összegezte:

  • a legfelső jövedelmi tized családjai 6-8 százalékkal fizetnek kevesebb adót a jövedelmük után, mint a legalsó jövedelmi tized tagjai,
  • ez azért van, mert a magas áfakulcs mellett a személyi jövedelemadó is egykulcsos (vagyis mindenki ugyanolyan arányban adózik), ami jóformán példátlan párosítás,
  • a magyar minimálbéresek adóterhelése a legnagyobb az EU-ban,
  • a legjobban kereső 10 százalék viszi el a családi adókedvezmények ötödét, tehát ez is inkább felfelé oszt, mint lefelé (különösen a legfelső 10 százalék háromgyerekes családjai járnak jól).

Az elemzés szerint kedvezményes áfakulcsokkal kevésbé lehet támogatni az alacsony jövedelműeket, inkább többkulcsos szja vagy a célzott támogatások segíthetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.