Hosszú sorban várnak a magyar papírokra a beregszászi konzulátuson

háború
2022 február 26., 10:38
comments 1

Az elmúlt napokban ez a megszokott állapot Beregszászon, a magyar konzulátus épületénél.

A beregszászi magyar konzulátus épülete 2022. február 26-án.
photo_camera A beregszászi magyar konzulátus épülete 2022. február 26-án. Fotó: Kaufmann Balázs/444

Most a hétvége ellenére is nyitva tart a hivatal. Az érkezők magyar papírokat intéznének, hisz azokkal könnyebb az átjutás Magyarországra. Sokan arra számítanak, hogy egy magyar útlevéllel akkor is átléphetik a magyar határt, ha éppenséggel katonakorú férfiak.

Egy kétgyerekes apuka örömmel mutatja az útlevelét. Ez még az előző, ami lejárt, de papírt kapott arról, hogy készül az új.
photo_camera Egy kétgyerekes apuka örömmel mutatja az útlevelét. Ez még az előző, ami lejárt, de papírt kapott arról, hogy készül az új. Fotó: Kaufmann Balázs/444

Ez nem ilyen egyszerű. A szabály szerint csak azok a férfiak mehetnek át, akik már használták a meglévő útlevelüket akkor, amikor beléptek Ukrajna területére. Akik itt a sorban várnak, úgy tudják, kenőpénz ellenében egy friss magyar útiokmánnyal is átengedik az embereket az ukrán határőrök. Ez a két anyuka például a huszonéves fiaik helyett állnak a sorban, őket szeretnék biztonságban tudni a túloldalon.

A két nőnek katonakorú fiaik vannak. Nem szeretnék, ha elvinnék őket a háborúba.
photo_camera A két nőnek katonakorú fiaik vannak. Nem szeretnék, ha elvinnék őket a háborúba. Fotó: Kaufmann Balázs/444

A legtöbben olyanok állnak sorban, akiknek volt már korábban érvényes magyar okmánya, de lejárt. Sokan nem is indulnának el azonnal, csupán szeretnék bebiztosítani magukat, ha Kárpátalján is veszélyesnek ítélik a helyzetet. De találkoztunk olyan nagyszülőkkel is, akik a kétéves unokájuknak intézték a papírt, hisz neki még soha nem volt magyar útlevele.

link Forrás

Többen panaszkodnak, hogy lassan halad az ügyintézés, ugyanakkor a konzulátus személyzete – mondják – szünet nélkül dolgozik, ha kell hétvégén is.

Két megyei rendőr tart rendet az épületnél. Egyikük magyar, így könnyebb dolga van.
photo_camera Két megyei rendőr tart rendet az épületnél. Egyikük magyar, így könnyebb dolga van. Fotó: Kaufmann Balázs/444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.