50 millió dollárra perli New York államot a férfi, aki ártatlanul ült 16 évet Alice Sebold író megerőszakolásáért

bűnügy
2022 február 27., 07:16
comments 3

Anthony Broadwater, a férfi, akit ártatlanul ítéltek börtönre az Alice Seboldon 1981-ben elkövetett nemi erőszakért, most 50 millió dollárra (közel 16,2 milliárd forint) perli New York államot a jogtalan ítélet és 16 évnyi börtön miatt. A férfit tavaly novemberben mentették fel a bűncselekmény alól, miután a bíróság felülvizsgálta az ügyet és súlyos hibákat találtak a letartóztatási és a tárgyalási eljárásban. A felmentés után Sebold bocsánatot kért a férfitól.

Anthony Broadwater
photo_camera Anthony Broadwater Fotó: syracuse.com / Youtube

Broadwatert annak ellenére állították bíróság elé, hogy Sebold több gyanúsított fekete férfi közül nem tudta azonosítani, melyikük volt az elkövető. A tárgyaláson a tanúvallomása során az akkor még egyetemista írónő már Broadwatert nevezte meg a támadójaként. A férfi végig kitartott az ártatlansága mellett, emiatt később ötször utasították el, hogy feltételesen szabadságra bocsássák. Broadwater akkor szabadult, amikor Sebold a nemi erőszakot feldolgozó regénye, a Lucky megjelent. A férfi azóta is a szexuális bűnözők listáján szerepelt.

Az igazságtalan ítéletre akkor derült fény, amikor a Lucky filmadaptációján dolgozó producerben, Timothy Muccianteban kérdések merültek fel az esettel kapcsolatban, és magánnyomozót fogadott. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.