Gődény és Gattyán pártalakulatai is felkerültek a szavazólapra

POLITIKA
február 27., 18:15
comments 7

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap délutáni ülésén két újabb pártlistát, a Gattyán-féle Megoldás Mozgalomét és a Gődény-féle Normális Élet Pártjáét is nyilvántartásba vette, így várhatóan összesen hat pártlista lesz az országos listás szavazólapon április 3-án. Az országos lista bejelentésének határideje szombat 16 óra volt. A határidőig hét pártlistát jelentettek be.

Az NVB már nyilvántartásba vette

  • a Mi Hazánk Mozgalom listáját,
  • a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd közös pártlistáját,
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját, és természetesen
  • a Fidesz-Kereszténydemokrata Néppárt közös pártlistáját.

Az NVB vasárnap döntött a további három bejelentett pártlistáról. A bizottság ugyanakkor vasárnap visszautasította A Mi Pártunk - IMA listájának nyilvántartásba vételét, mert a párt nem felelt meg a listaállítás feltételeinek: 7 megyében és a fővárosban összesen 10 egyéni választókerületi jelöltet állított.

Az országos pártlistán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximálisan 279. A Megoldás Mozgalom listáját az NVB 103 jelölttel vette nyilvántartásba, a Normális Élet Pártja listáját pedig 109 jelölttel, több bejelentett jelöltnek ugyanis nem egyeztek az adatai a névjegyzékben szereplőkkel. Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki.

Nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát nem érte el, valamint az a közös pártlista, amely a tíz százalékot nem érte el, illetve kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén a 15 százalékot. Az NVB határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet jogorvoslattal élni ellenük a Kúriánál. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt