Észak-Korea azt állítja, jelentős műholdfejlesztési tesztet hajtott végre

külföld
2022 február 28., 05:19
comments 3

Észak-Korea „jelentős” felderítőműhold-tesztet hajtott végre – ezt a helyi állami média jelentette be hétfőn, egy nappal azután, hogy rakétát teszteltek.

A nemzetközi szankciók ellenére Phenjan januárban rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre, a teszteket a pekingi téli olimpiai játékok idejére felfüggesztette.

Vasárnap a dél-koreai hadsereg közölte, hogy észlelte egy ballisztikus rakéta indítását. A dél-koreai Yonhap hírügynökség később arról számolt be, hogy a rakétát egy mobil hordozóeszközről indították meredek szögben, ami egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétára utalhat.

Észak-Korea hivatalos hírügynöksége, a KCNA szerint azonban a kormányszervek vasárnap „a felderítő műhold fejlesztése szempontjából nagy jelentőségű” tesztet hajtottak végre. A tájékoztatás szerint a teszt megerősítette a nagy felbontású fényképezési rendszer, az adatátviteli rendszer és a helyzetvezérlő eszközök működési jellemzőit és pontosságát.

photo_camera A KCNA által február 28-án közzétett képen a Koreai-félsziget látható egy űrből készített felvételen, amelyet állítólag a Koreai Nemzeti Űrfejlesztési Iroda által végzett felderítő műholdfejlesztési kísérlet során készítettek Fotó: STR/AFP

A Nodon Szinmun észak-koreai pártlap két olyan fényképet tett közzé, amelyen látszólag a Koreai-félszigetet mutatják az űrből. A katonai felderítő műhold kifejlesztése – a nemrégiben tesztelt hiperszonikus fegyverekkel – az egyik legfontosabb védelmi projekt, amelyet Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tavaly jelentett be. Elemzők szerint a felderítő műhold kifejlesztése fedezetet, egyfajta kibúvót nyújt Phenjannak a betiltott interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) teszteléséhez, mivel a nagy hatótávolságú rakéták ugyanazzal a technológiával működnek. Az idén ez már a nyolcadik rakétateszt volt.

Észak-Korea január 30-án egy közepes hatótávolságú, Hvaszong-12 típusú ballisztikus rakétát próbált ki, amely szakértők szerint is elméletileg képes elérni az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigetét. Phenjan 2017 óta nem próbálta ki ezt az atomtöltet hordozására is alkalmas rakétát.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán attól tart, hogy a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások megtorpanása nyomán Észak-Korea felújítja atomfegyvereinek, illetve közepes hatótávolságú rakétáinak tesztelését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.