Másodszor ért találat atomhulladéklerakót Kijevben

külföld
2022 február 28., 06:55

Találat ért egy atomhulladék-lerakót az éjjel Kijevben, tájékoztatták az ukrán hatóságok az ENSZ illetékes szervezetét, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget. A NAÜ közleménye szerint annak nincs jele, hogy az épületben kár keletkezett volna, vagy hogy szivárogna a hasadóanyag.

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint sikerült helyreállítaniuk mind a kommunikációt a lerakóval, mind a sugárzásmérést. A létesítmény dolgozóinak éjjel óvóhelyre kellett menekülniük, de azóta már feljöttek felmérni a károkat.

Egy nappal korábban már támadás ért egy hasonló kijevi létesítményt, ott a transzformátorállomást érte rakétatalálat. Ezekben a kijevi lerakókban jellemzően kórházakból és gyárakból származó, alacsony sugárzású radioaktív hulladékot tárolnak.

Ugyanakkor ezek sem veszélytelenek. "Ez a két incidens rávilágít arra a nagyon is valós veszélyre, hogy radioaktív anyagokat tároló létesítmények is károsulhatnak a konfliktus során, aminek akár súlyos következménye is lehet mind az emberek egészségére, mind a környezetre" - írta közleményében Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója. "Még egyszer sürgősen felszólítom a feleket, hogy tartózkodjanak a katonai vagy bármilyen más akcióktól, amik ezek biztonságát fenyegethetik" - írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.