1,7 millió okosórát hív vissza a Fitbit

egészség
2022 március 02., 15:56
comments 1

A Google alá tartozó Fitbit „Ionic” nevű okosórájából közel 1 milliót adtak el az USA-ban, további 700 ezret a világban, most mégis mindet visszahívják, miután több mint 115 bejelentés érkezett égési sérülésekről, ezek közül kettő harmadfokú, négy pedig másodfokú égési sérülést okozott. A sérüléseket a túlmelegedő lithium-ion akkumulátor okozta.

Az okosórára 2019 óta érkeznek panaszlevelek. A cég szerint a hiba az eladott óráknak csak a 0,01 százalékát érinti. A 200-330 dolláros Ionic órákra a cég 300 dolláros jóvátételt fizet, illetve kedvezményt ad más termékeikre.

Az Amerikai Fogyasztóvédelmi Bizottság mindenkinek azt ajánlja, amennyiben Ionic-kal rendelkezik, azonnal hagyja abba a használatát, és küldje vissza a cég költségén az eszközt.

Nem az első alkalom, hogy a cég termékeivel probléma van: 2014-ben a „Force” nevű termékükből hívtak vissza egymilliót. Több panasz érkezett a „Flex” karperecükre, amit nem hívtak vissza, viszont kiadtak nikkell-irritációra egy figyelmeztetést, illetve készítettek egy méretezési útmutatót, hogyan kell megfelelő méretre állítani az eszközt.

A Fitbitet a Google 2021-ben vásárolta meg az EU-val folytatott jogvita után, aminek a vége az lett, hogy a Google vállalta, hogy nem fogja célzott reklámozásra felhasználni az eszközök által gyűjtött egészségügyi adatokat. (Insider)

A posztot Erdősi László Krisztián írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.