Bellingcat: Egyre gyűlnek az orosz háborús bűnök bizonyítékai

külföld
2022 március 02., 08:26

Egyre gyűlnek a bizonyítékok, hogy az orosz hadsereg háborús bűnöket követ el Ukrajnában - ezt nyilatkozta Elliot Higgins, a Bellingcat oknyomozó oldal alapítója. A nyílt forráskódú tényfeltárásra szakosodott oldal, amely több önkéntes kutató segítségével elemez nyilvánosan elérhető adatokat, már gyűjti és elemzi az Ukrajnában készült, a közösségi médiaoldalakra feltöltött videókat és fényképeket. Ezek alapján pedig Higgins szerint úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg tudatosan, de legalábbis a következményekkel nem törődve bombázott civileket.

Az ENSZ szabályai szerint szándékosan támadni civileket, vagy úgy támadni katonai célpontokat, hogy a támadó tudja, az komoly civil áldozatokkal is jár majd, háborús bűnnek számít. A Bellingcat kutatói szerint pedig ezeket a kategóriákat kimerítik azok a videók és képek, amelyek Harkiv bombázásáról készültek.

A felvételek szerint az egymilliós városban olyan utakat, parkolókat, lakónegyedeket bombáztak kazettás bombának tűnő lőszerekkel, ahol semmilyen katonai célpont nem látható.

link Forrás

A kazettás bombákról Király András kollégám írt a legfélelmetesebb orosz fegyvereket összefoglaló cikkében. Ott így foglalta össze, hogyan kell egy ilyet elképzelni: " a kazettás bomba valójában nem egy, hanem több - akár több ezer - összefűzött bombácska, amit egy hordozóeszközbe (kazetta) tuszkolva juttatnak célba. A hordozóeszköz a cél fölött széthullva szórja szét az apró bombácskákat, melyek szétszóródva egy hagyományos töltetnél sokkal nagyobb területen pusztítanak." Az ilyen bombákat, pont azért, mert ezek akkora területen pusztítanak, több mint 100 ország már betiltotta, Oroszország, Ukrajna (és amúgy az Egyesült Államok) viszont nem tartozik ezek közé.

Az orosz hadsereg azt közölte, hogy "nagyon precíz" rakétatámadásokat hajtott végre Harkivban és más ukrán városokban katonai létesítmények ellen, a megfigyelők és kutatók szerint viszont a megjelent videókból viszont nem tűnik úgy, mintha nagyon odafigyelnének arra, hogy minimális civil áldozatokkal járjanak a támadások. Hétfőn például harkivi kormányzati épületeket és lakónegyedeket is értek rakétatámadások.

link Forrás

Nyugati kormányzati képviselők persze hangsúlyozták, hogy mindenképpen bizonyítékokkal kell tudni alátámasztani a háborús bűnökről szóló állításokat, de Higgins szerint már az ukrán háború első napjától gyűlnek azok az anyagok, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak. Sokkal több felvétel készült és jelent meg, mint mondjuk a szíriai háborúról, ezeket folyamatosan elemzik a kutatók. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.