Lovász László az ERC Tudományos Tanácsának tagja lett

TUDOMÁNY
2022 március 03., 11:50

Az Európai Bizottság március 1-jén három új tagot nevezett ki a legfőbb európai tudományos szervezet, az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) irányító testületébe, a Tudományos Tanácsba, köztük Lovász László matematikust, az MTA korábbi elnökét.

Az Európai Bizottság a három tudóst négy évre nevezte ki olyan tagok helyére, akiknek lejárt a megbízatásuk.

Az új tagok Lovász László mellett Chryssa Kouveliotou asztrofizikus, az amerikai George Washington Egyetem professzora és Giovanni Sartor, a Bolognai Egyetem jogiinformatika-professzora.

"Az MTA vezetése örömmel fogadta a hírt, és gratulál Lovász László professzor úrnak a rendkívüli tudományos elismerést is jelentő kinevezéshez" - olvasható az MTA honlapján.

Az Európai Unió által 2007-ben létrehozott Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) a legkiválóbb felfedező kutatások támogatása terén a legjelentősebb európai kutatásfinanszírozó szervezet. Az ERC vezetését egy független irányító testület, a Tudományos Tanács (Scientific Council) látja el. A kiemelkedő tudósokból álló, 22 tagú testület fő feladata, hogy meghatározza az ERC stratégiáját, és gondoskodjon a pályázatértékelő szakértők kiválasztásáról. A testület üléseit az ERC elnöke vezeti. 2021. november 1-jétől az ERC elnöke Maria Leptin. Az EU "Horizont Európa" keretprogramjának részeként az ERC 2021 és 2027 között 16 milliárd eurót meghaladó összegű költségvetéssel gazdálkodhat.

Lovász László két alkalommal is nyert az ERC kiválósági pályázatain, legutóbb 2019-ben két kutatótársával, Barabási Albert-Lászlóval és Jaroslav Nesetrillel indítottak el egy közel 10 millió eurós Synergy Grant kutatási projektet, amelyet a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetből vezet. Korábban Kondorosi Éva biológus, az ERC élettudományi alelnökeként vett részt a Tudományos Tanács munkájában. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.