2015 és 2022 januárja között 24 százalékkal drágult az élet Magyarországon

gazdaság
2022 március 04., 07:42
comments 5

Európa-rekord drágulást hozott Magyarországon a január - írja a 24.hu az Eurostat 2015 és 2022 januári harmonizált fogyasztói árindexei alapján.

Az EU országaiban az árak átlagosan 12 százalékkal nőttek ez idő alatt, főként a lakhatással kapcsolatos kiadások és a rezsiköltségek, valamint a szeszes italok és dohányáruk ára drágult, átlagosan 20-20 százalékkal. Magyarországon a cigaretta 67, a dohány 83, az egyéb dohánytermékek pedig 128 százalékkal kerülnek többe, mint 2015-ben - az Eurostat szerint ebben európai rekordot döntöttünk.

Hazánkban kicsit több mint 24 százalékkal drágult az élet az elmúlt hét évben, csak Litvánia előz minket 0,4 százalékponttal. Magyarországon csak a hírközlési kategóriában lettek olcsóbbak a termékek, a mobiltelefon-készülékek körülbelül 40 százalékkal kerülnek most kevesebbe.

photo_camera Fotó: giphy.com

Az egészségügyi szolgáltatások 27 százalékkal, az élelmiszerek, illetve alkoholmentes italok 33 százalékkal, a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás 39 százalékkal drágult itthon. Az egészségügyi szolgáltatások drágulásában az uniós átlag mindössze 7 százalék.

A legdurvábban - 80 százalékkal - az asztalosok, vízvezeték-szerelők, illetve a villanyszerelők szolgáltatásai drágultak meg, a festőké 70 százalékkal, és arányaiban ennyivel kell többet fizetni a krumpliért is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.