Az orosz kormány leállította a műtrágya exportját

gazdaság
2022 március 04., 19:49
comments 14

"Figyelembe véve a külföldi logisztikai vállalatok viselkedését és az ebből származó kockázatokat, az ipari és kereskedelmi minisztérium kénytelen volt felfüggeszteni az orosz műtrágya kivitelét addig, amíg a szállítmányozás helyre nem áll"- ezt a viszonylag cinikus hangvételű üzenetet írta angol nyelvű Twitter oldalára az orosz kormány péntek este. A bejegyzésben található link a külügyminisztérium kicsit hosszabb Facebook-bejegyzésére vezet, amelyben a minisztérium azon sajnálkozik, hogy az orosz műtrágya kivitel leállítása komoly gondokat okozhat több ország mezőgazdaságában, sőt, van, ahol össze is omolhat az élelmiszertermelés.

link Forrás

Azután, hogy Oroszország hadserege a múlt héten lerohanta Ukrajnát, több nagy szállítmányozó cég, így a világ legnagyobb konténerszállító cégeinek számító dán Maersk és a svájci Mediterranean Shipping Co. felfüggesztették a tevékenységüket Oroszországban. Ez azt is jelenti, hogy a leginkább konténerekben szállított műtrágyát nem tudják eladni az orosz termelők. Az orosz kormány egy ponton a külföldi szállítmányozók szabotázsának nevezte a szállítás leállítását, majd kiadta a fent említett közleményt, aminek a lényege az, hogy

"nem ti nem akarjátok elvinni az árumat, én nem akarom, hogy ti elvigyétek". Az orosz külügyminisztérium bejegyzése kiemeli, hogy az emelkedő gázárak miatt világszerte sok helyen leállt a helyi műtrágya gyártás, így még nagyobb igény lenne az orosz árura. Így viszont, hogy azt a gonosz nyugati cégek nem viszik el, sajnos sajnos nagyon rossz termésre és élelmiszerhiányra lehet majd számítani Latin-Amerikától Közép-Európán át Ázsiáig. "Az a baj, hogy az orosz műtrágya kínálatot nagyon nehéz, ha nem is teljesen lehetetlen helyettesíteni"- sajnálkozik tovább az orosz külügy. Azt viszont kiemeli a bejegyzés, hogy az orosz termelőknek bőven van műtrágyája, szóval ott nem lesz gond.

photo_camera Az orosz külügyminisztérium épülete Moszkvában. Fotó: EyePress via AFP

Oroszország valóban nagyon jelentős műtrágya-exportőr, a Wall Street Journal cikke szerint 2017-ben a világ káliumtermelésének 18 százaléka, a karbamid műtrágya termelés 15 százaléka és az ammónia piac 20 százaléka innen származott. A műtrágyák ára pedig, sok más termékkel együtt valóban meredeken emelkedett az elmúlt évben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.