Névleg Ukrajnát támogató hamis adományozási mozgalmakra figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

külföld
2022 március 04., 15:15
comments 3

Már több mint 37 millió dollár értékű kriptovalutát sikerült összegyűjteni Ukrajna megsegítésére, azonban ennek hatására a kiberbűnözők is akcióba lendültek, írja a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

A BleepingComputer számos „Segítse Ukrajnát!” témájú csaló e-mailt, adathalász oldalt és egyéb fórumot azonosított, amelyekkel a segítőkész felhasználók jóhiszeműségét kihasználva igyekeznek pénzt szerezni a csalók.

A hamis „Segítse Ukrajnát” mozgalom során a támadók olyan, jellemzően Bitcoin és Ethereum kriptovaluta adománygyűjtést hirdetnek, amely semmilyen kapcsolatban nem áll az ukrán kormányzattal. Hogy hihetőbbé tegyék a gyűjtés valódiságát, számos meggyőzésre alkalmas eszközt alkalmaznak, például a npr[.]org vagy az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) nevében küldenek ki e-maileket az áldozatoknak, és fórumbejegyzéseket tesznek közzé a hamis mozgalomról.

MalwareHunterTeam szintén azonosított néhány adománygyűjtő .org domaint, amelyeket csalási szándékkal hoztak létre, továbbá felfedezték az UkraineGlobalAid[.]com weboldalt is, ami első ránézésre valódinak tűnhet, alaposabban megvizsgálva azonban jól észrevehetők a gyanús jelek és a hibás hivatkozások.

Mivel ezek a csalási módszerek a jelen körülményekre támaszkodva igyekeznek kihasználni az emberek jóhiszeműségét, a gyanútlan felhasználók könnyen áldozattá válhatnak.

Azáltal, hogy az ukrán kormány kriptovalutában is fogadja az adományokat, sajnos fenn áll az esélye az ilyen jellegű csalásoknak. Ukrajna ez idáig 37 millió dollár értékű kriptovalutát gyűjtött össze, míg más formában 13 millió dollár értékű adomány gyűlt össze. Kérik, hogy azok, akik adakozni szeretnének Ukrajnának, ügyeljenek arra, hogy csak az ukrán kormány által közzétett hivatalos címekre küldjék adományukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.