Ukrán kiberfőnök: A világ első hibrid háborúját vívjuk

háború
2022 március 04., 16:12
comments 8

Ukrajna kiberbiztonsági hatóságának alelnöke szerint hazája legalább akkora háborút vív a kibertérben, mint a harcmezőkön.

Viktor Zhora szerint a kormány, az infrastrukturális hálózat és az állampolgárok is folyamatosan támadások célpontjai. Bár a legtöbb támadást sikeresen visszaverik, a küzdelem, amit Oroszországgal vívnak most, példa nélküli.

„Ez a két háború [amit vívunk] a hibrid háború része. Először történik ilyen a történelem során, és én azt gondolom, hogy a kiberháború csak a hagyományos háború végével érhet véget, és mi mindent meg fogunk tenni, amit tudunk, hogy közelebb hozzuk ezt a pillanatot” - mondta Zhora.

Az invázió elején a digitális minisztérium létrehozta Ukrajna IT-hadseregét, ami orosz célpontok ellen intézett kibertámadásokat, többek közt közlekedési és az energiahálózatok ellen.

A hadsereg Telegram-csatornájának már 270 ezer tagja van, de a minisztérium úgy becsli, 400 ezer hacker vehet részt az Ukrajnáért zajló online küzdelemben.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.