A Kúria szerint nem kampányolás, ha egy képviselőjelölt-államtitkár a kampányidőszakban uniós pénzből vett laptopokat osztogat a választókerülete egyik iskolájában

POLITIKA
2022 március 05., 16:14
comments 10

Szombaton a Kúria felülbírálta a Pest-3-as körzet választási bizottságának korábbi döntését, ami még elmarasztalta a Fidesz helyi jelöltjét, Vitályos Esztert, amiért február 16-án személyesen adata át az uniós pénzből megvalósuló digitális oktatásstratégia laptopjait az egyik szentendrei iskolában. Vitályos arra hivatkozott, hogy államtitkárként osztogatott, de a Momentum panaszt tett ellene, mivel a köznevelési törvény kifejezetten tiltja az óvodákban, iskolákban történő politikai célú tevékenységet. A helyi választási bizottság akkor arra jutott, hogy a megjelenése mégsem lehetett független a kampánytól, és megállapította, hogy „tevékenysége kampányidőszakban az átlagos választópolgár számára elsődlegesen politikai célú, kampánycélú megjelenésnek tűnhet, és a választópolgárok számára csak másodlagos jelentőségű, hogy államtitkári vagy országgyűlési minőségében jelent meg az adott eseményen”. A fideszes jelöltet elmarasztalták, de pénzbüntetést nem kapott. De Vitályos fellebbezett a döntés ellen, és előbb a Nemzeti Választási Bizottság, és most a Kúria is neki adott igazat.

Vitályos Eszter a Móricz Zsigmond Gimnáziumban 2022. február 16-án szervezett laptoposztáson
photo_camera Vitályos Eszter a Móricz Zsigmond Gimnáziumban 2022. február 16-án szervezett laptoposztáson Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A Kúria indoklása szerint az „egyes tisztségek és egyes feladatok között az eset összes körülményének mérlegelése alapján lehet csak különbséget tenni, s ezért nem lehet döntő jelentősége annak, hogy a jelölt saját választókerületében látja el kormányzati feladatát. A közhivatal viselésének joga a Jelöltet a saját választókerületében is megilleti”. Így a döntés szerint a jelöltnek a törvényi keretek között lehetősége van a kampányidőszak alatt államtitkári tisztségével kapcsolatos feladatai ellátására. Megjegyezték, hogy mivel az átadón nem jelentek meg kampánylogók vagy emblémák, így nem merült fel, hogy Vitályos a laptopok átadása során az államtitkári feladatainak ellátásán bármilyen módon túllépett volna.

Megállapították azt is, hogy „az állami szervek jogszabályban meghatározott tevékenysége politikai tevékenység is, és szükségszerűen befolyásolja a választópolgárok véleményét a Kormány, az állami szervek működéséről. A juttatás szimpátiát növeli, az elvonás azt csökkenti. Emiatt azzal, hogy a Jelölt laptopot osztott ki egy, a választási körzetében lévő gimnáziumban államtitkári feladatai körében, szükségszerűen növelte a diákok, a pedagógusok és az adományról tudomást szerzők között a Kormány, az állami szervek iránti szimpátiát”. Ez azonban a Kúria bírái szerint nem minősíthető kampánytevékenységnek, így az ilyen tevékenységeknél sem érvényesíthetőek a választási eljárási alapelvek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.