Az MTVA vezetői dühös közleményben az ellenzéket vádolják a sajtószabadság megsértésével

elmebaj
2022 március 5., 9:32
comments 22

A balliberális pártok megsértik a sajtószabadságot - közölte Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója szombaton az MTI-vel. Közleményükben kiemelték, a parlament által választott többpárti kuratórium és a társadalmi szervezetek által felügyelt, szigorú európai és magyar szabályok szerint működő magyar közmédiát egyre több és egyre gyakoribb baloldali politikai támadás éri.

Az MTVA két vezetőjét vélhetően az dühítette ennyire fel, hogy az ellenzék vasárnap délutánra tüntetést szervez a szélházuk elé.


"Mindezt tetézve azzal, hogy valótlan állítások terjesztésével próbálják a magyar polgárok millióit az általuk nézett és hallgatott csatornák ellen hangolni" - fogalmaztak a közmédia vezetői.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Hangsúlyozták, a "közmédia - ahogyan eddig - ezt követően is vissza fogja utasítani a rágalmakat és a politikai befolyásolás minden kísérletét".

"Azt is visszautasítottuk, amikor fizikai erővel, törvényt sértve, garázdaként törtek be a székházba a baloldal politikusai, azt is, amikor gyalázták munkatársainkat, azt is, amikor létükben és egzisztenciájukban fenyegették mindazokat, akik szakmai elkötelezettségből, hazaszeretetből, szolgálatból a nap 24 órájában végzik munkájukat határon innen és túl, a világ minden részén. Milliók tájékozódását segítve, beszámolva eseményekről, határvédelemről, árvízről, járványról, háborúról vagy éppen a politikai pártok által elmondottakról" - fejtette ki Papp Dániel és Dobos Menyhért.

photo_camera Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója beszél a közmédia és a Petõfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös Petõfi-projektjérõl tartott online sajtótájékoztatón a budapesti A38 hajón 2021. március 12-én Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Felhívták a figyelmet arra is, a "közmédia nem a politikát szolgálja, hanem a nemzetet, a polgárokat, és bemutat minden olyan eseményt, kijelentést, agressziót, örömöt vagy bánatot, ami akár Magyarországon, akár a világban történik".

Bemutatjuk az orosz agressziót, bárhogy is próbálják ezt elhazudni a vasárnapi tüntetők, bemutatjuk az ukránok helyzetét, akiknek jótékonysági műsort készítünk egész héten keresztül, az iraki vagy afganisztáni történéseket, a brüsszeli vagy berlini eseményeket éppúgy, mint a most tüntető baloldaliak politikai állásfoglalásait, vagy éppen a kormány és a kormánypártok véleményét - olvasható a közleményben, melyben arról nem esik szó, hogy a háború kirohanása óta a közmédia hogyan ad kritikátlanul teret a putyinista trolloknak.

A közmédia vezetői szerint "vasárnapra tervezett tüntetésüket hiába próbálják meg a sajtószabadság köntösébe bújtatni, amikor éppen ők sértik meg a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos és törvénnyel védett jogát".

"Az ő számukra - ezt mutatják a sorozatos beavatkozási kísérletek és a fizikai erőszak is - a sajtószabadság csak addig terjed, amíg az ő véleményük jelenik meg, amíg őket szolgálja" - közölte Papp Dániel és Dobos Menyhért.

Kiemelték, "Magyarország alaptörvénye a véleménynyilvánítás és az információhoz jutás jogát minden magyar állampolgár számára biztosítja, és ehhez, valamint a törvény által biztosított szerkesztői szabadság gyakorlásához minden körülmények között ragaszkodni fogunk".

„Nem akarjuk, hogy visszatérjen az a korszak, amelyben a tiltás, az elhallgatás, a megfélemlítés vagy az ellehetetlenítés eszközét gyakorolták - jelentették ki, hozzátéve, "nem félünk, nem engedünk, bárhogy fenyegetnek is bennünket!".

Papp Dániel és Dobos Menyhért közleményük végén jelezték, hogy a mostani politikai nyomásgyakorlási kísérletet, amint azt tették legutóbb is, jelezni fogják a független Médiatanácsnak és a Nemzeti Választási Bizottságnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt