Publicus Intézet: A megkérdezettek kétharmada szerint Orbán Putyin érdekeit szolgálva bomlasztotta az európai egységet

március 5., szombat 9:44
12

A Publicus Intézet Ujhelyi István magyar MSZP-s EP-képviselő megbízásából 2022. február 03-14. között (azaz még a háború kitörése előtt) 2006 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét Magyarország külpolitikájával kapcsolatban.

A szombaton közzétett eredményeik alapján

  • A megkérdezettek kétharmada inkább egyetért azzal az állítással, hogy Orbán Viktor és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységet, ezzel veszélyeztetve Európa és Magyarország biztonságát. Így nyilatkozott tízből kilenc (88 százalék) ellenzéki szavazó, a bizonytalan szavazók többsége (54 százalék), illetve minden tizedik (11 százalék) Fidesz szavazó. (Egy évvel ezelőtti felmérésükben még csak a megkérdezettek negyede (25 százalék) mondta azt, hogy hazánk jelenlegi külpolitikája elsősorban Oroszország érdekeit szolgálja.)
  • A válaszadók többsége szerint a magyar kormány jelenlegi külpolitikája Oroszország érdekeit szolgálja elsősorban. (Egy éve még csak negyedük nyilatkozott így.)
  • Közel minden második válaszadó az Európai Unió értékei közül azt tartja a legfontosabbnak, hogy béke, együttműködés van a tagállamok között. Minden negyedik megkérdezett pedig a jogállam biztonságát nevezte meg.
  • Tízből nyolc válaszadó inkább egyetért azzal az állítással, hogy Magyarország az értékek tekintetében hagyományosan a nyugathoz tartozik, ezért a jövőben a nyugat felé kell törekednie. (a kormánypárti szavazók 40 százaléka, illetve a bizonytalan szavazók 17 százaléka azonban inkább nem értett egyet ezzel az állítással)
  • Tízből nyolc megkérdezett inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy Oroszországhoz közeledjen és távolodjon az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól.
  • Tízből kilenc válaszadó inkább egyetért azzal az állítással, hogy Magyarország NATO-tagsága biztonságot jelent hazánk számára, ezért a NATO-ban való együttműködés kiemelt jelentőségű.
  • Minél nagyobb településen él valaki, annál inkább egyetért azzal, hogy a magyar miniszterelnök és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálva tett különböző külpolitikai lépéseket. Míg a községekben élők 58 százaléka látta így, addig a Budapesten élőknél már 76 százalék ez az arány.

A teljes kutatást a Publicus honlapján lehet elolvasni.

Az Orbán-kormány és Vlagyimir Putyin vezette Oroszország kapcsolatával foglalkozik az eheti Magyar Jeti is:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt