Az oroszok katonai válasszal fenyegették meg Romániát és több, meg nem nevezett „határmenti országot”

külföld
2022 március 06., 16:41
comments 71
photo_camera Igor Konasenkov szóvivő

Tájékoztatót tartott vasárnap délután az orosz védelmi minisztérium, a következők voltak a legfontosabb állításaik:

  • Igor Konasenkov szóvivő azt mondta, hogy tudomásuk szerint az ukrán légierő több szomszédos ország repreteit is használhatja, biztos információjuk van például arról, hogy ukrán harci gépeket engedtek be a román légtérbe és „más határmenti országokéba”. Konasenkov szerint ez úgy is felfogható, hogy az érintett országok beszálltak a katonai konfliktusba.
  • Konasenkov azt állítja, hogy az orosz hadsereg ma elpusztította az ukrán légierő vinnicai légi bázisát és lelőtt 3 ukrán Su-27-es vadászgépet. „Gyakorlatilag a kijevi rezsim teljes harckész légi flottáját megsemmisítettük” – közölte a szóvivő. Szavai hitelességét némileg csökkenti, hogy ugyanezt már az invázió első napján is bejelentették.
  • A szóvivő szerint az orosz csapatok bizonyítékot találtak arra, hogy az ukránok az amerikai védelmi minisztérium támogatásával biológiai fegyvereket fejlesztettek lépfene, kolera és más kórokozók felhasználásával. Putyinék szerint az ukrán egészségügyi minisztérium körlevélben adott utasítást a terhelő bizonyítékok, vagyis a vírusok és baktériumot elpusztítására.
  • Konasenkov elmondta, hogy az orosz hadsereg a közeljövőben precíziós csapásokat fog mérni az „ukrán katonai-ipari komplexum” egyes üzemeire, ezért előre figyelmezteti ezen gyárak munkásait.

Update: Az orosz fenyegetőzés másnapján, vagyis hétfőn sokan az USA reakciójaként értelmezték, hogy két amerikai B-52-es nehézbombázó repült Románia fölé Nagy-Britanniából és hosszan köröztek ott, miközben egy amerikai kémrepülő a román-moldáv és a román-ukrán határ közelében repkedett fel-alá. Részletek friss cikkünkben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.