Dráma az olajpiacon: Líbia is csökkentette a termelést

gazdaság
2022 március 06., 10:37
photo_camera A kép nem Líbiában, hanem Szíriában készült, a kurdok által ellenőrzött északi területeken tavaly november 1-én. Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

Miközben az egész világ az emelkedő olajárakon szörnyülködik az ukrán–orosz háború árnyékában, és attól retteg, mi lesz, ha még tovább csökken a kitermelés, a súlyos politikai válsággal küszködő, a polgárháborúból éppencsak kikapaszkodott (de néha visszazuhanni látszó) Líbiában kutakat kellett bezárni a bizonytalan helyzet miatt.

Szerdán még napi 1,2 millió hordónyi olajat termeltek az észak-afrikai országban, ez vasárnapra 920 000 hordóra csökkent. A visszaesés oka Líbia két legnagyobb olajmezőjének bezárása. Arról, hogy ki és miért zárta el a csapokat, jelenleg semmit sem tudni.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta tovább nőtt az amúgy is hosszú ideje fennálló politikai feszültség a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai közt. A visszaesés újabb ellátási problémát jelent az OPEC számára, miközben a főbb felvásárlók, Amerika és Japán éppen a kitermelés növelését kéri tőlük. Míg januárban 80 dollár volt a kőolaj hordónkénti ára, a háború kitörése óta az 118 dollárra emelkedett. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.