A Vöröskereszt szerint aláaknázták a Mariupolból kivezető humanitárius folyosót

háború
2022 március 07., 09:38
comments 4

Dominik Stillhart, a Nemzetközi Vöröskereszt műveleti igazgatója beszélt a BBC Radio 4-en a Mariupolban történtekről. A kérdésre, hogy mi ment félre az ún. humanitárius folyosókkal, azt válaszolta, hogy mindkét oldallal napokon át egyeztettek, de problémákba ütköztek bármiféle tűzszüneti megállapodás lefixálásában.

Stillhart azt mondta, a kihívást az jelentette, hogy a két felet rávegyék egy „konkrét, végrehajtható és pontos” megállapodásra.

Dominik Stillhart, a Nemzetközi Vöröskereszt műveleti igazgatója 2017. május 14-én egy sajtótájékoztatón.
photo_camera Dominik Stillhart, a Nemzetközi Vöröskereszt műveleti igazgatója 2017. május 14-én egy sajtótájékoztatón. Fotó: -/AFP

Hozzátette, eddig csak „előzetes” megállapodásokig jutottak, amik aztán rendre összeomlottak, mert nem voltak pontosan tisztázva a menekülési útvonalak és hogy ki használhatja azokat. Azt mondta, az ő stábjuk egy olyan folyosón próbált kijutni, amiben vasárnap állapodtak meg, de hamar rájöttek, hogy „a nekik szánt út valójában alá volt aknázva”.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.