Az olajembargó körüli bizonytalanság eddig nagyon jól jött Moszkvának

gazdaság
2022 március 07., 19:04
comments 8

Nemcsak a forint lett minden eddiginél gyengébb hétfőn, hanem az energiaárak is rekordokat döntenek, Magyarországon és az egész világon egyaránt.

Brutálisan drága az áram Magyarországon

A magyar áramtőzsdén megtörtént az, ami eddig elképzelhetetlennek számított: volt olyan óra a március 8-i szállítási napra, amikorra már csak 700 euróért lehetett áramot venni (ennyibe került 1 MWh keddre, 20 órára). Ez a napon belül is hatalmas kiugrás, de jól mutatja, hogy mennyire elszálltak az árak.

Múlt szerda óta a következő napra vásárolható zsinóráram elszámoló ára így ment az egekbe a magyar áramtőzsdén (az árak euróban, 1 MWh-ra vonatkoznak):

  • március 2.: 278.76
  • március 3.: 338.20
  • március 4.: 379.16
  • március 5.: 350.30
  • március 6.: 340.80
  • március 7.: 436.30
  • március 8.: 544.73

Tavaly márciusban 35 - 65 euró/MWh között mozogtak az árak. A magyar áramtőzsdén hétfőn 7,5-szer annyiért lehetett keddi áramot venni, mint amennyibe a lakossági (úgynevezett rezsicsökkentett) tarifa kerül. A vállalkozások jó része ennyivel drágábban jut most áramhoz Magyarországon, aminek mindenképpen a termékeik árának emelkedéséhez kell vezetnie, tovább növelve az egyébként is kiugróan magas hazai inflációt.

Közben a lakossági ár alacsonyan tartása hatalmas terhet ró az állami MVM-re, mely a lakossági tarifa- és a piaci ár közti különbözet egy részét finanszírozza. (Az MVM Pakstól nyomott áron vesz áramot, és a lakossági szolgáltatást jórészt innen biztosítja, de ez nem mindig elegendő.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.