Rekordgyenge az orosz rubel

háború
2022 március 07., 13:58
comments 11

Az orosz rubel új rekordmélypontra zuhant a dollárral és az euróval szemben, idén az eddigi értékének több mint egyharmadát elveszítette. A dollár 131,25, az euróé 143,3 rubel volt reggel.

Moszkvai nő telefonál a Sperbank orosz részvényárfolyamokat mutató kijelzője előtt. 2014. december 16-án.
photo_camera Moszkvai nő telefonál a Sperbank orosz részvényárfolyamokat mutató kijelzője előtt 2014. december 16-án. Fotó: Dimitríj Szerebrjakov/AFP

A Valio finn élelmiszeripari óriás bejelentette, hogy kivonul az orosz piacról, és a PwC meg a KPMG könyvelőcégek is közölték a hétvégén, hogy leállítják az oroszországi tevékenységüket, mivel a nyugati cégek kivonulnak az országból. Korábban több nagy nemzetközi cég, köztük a Toyota, a Honda, a Nike, az Apple, az Exxon, a Ford, a Netflix és az Ikea bejelentette, hogy leállítja tevékenységét Oroszországban, de luxusmárkák is kivonulnak.

Az elemzők kilátástalannak írják le az ország gazdaságát a példátlan nyugati szankciók miatt. A Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) a múlt héten 15 százalékos orosz GDP-csökkenést jósolt 2022-re, kétszeresét annak, amit a pénzügyi világválság miatt tapasztalt az ország. „Oroszország soha többé nem lesz a régi” – írta az IIF vezető közgazdásza, Robin Brooks.

Ezen a ponton érdemes felidézni egy 2013-as hírt, ami szerint Rogán Antal még Fidesz-frakcióvezetőként Moszkvában járt, és Vlagyimir Putyin elnök pártjának egyik vezetőjével arról is tárgyalt, hogy a magyar kormány „a napokban megvizsgálja devizatartalék felhalmozásának lehetőségét orosz rubelben a dollár nem stabil helyzete miatt”. Az akkori ötletből szerencsére nem sok minden lett. (via Guardian, Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.