A hatéves Tánya szomjan halt Mariupolban

külföld
2022 március 08., 12:55

"Ma nincsenek szavaim. Elfogytak az érzelmeim. Szörnyű bánat érte Mariupolt, újabb gyermek halt meg szülővárosunk blokádja miatt. A halál oka kiszáradás" - kezdte Tánya, a romok alatt szomjan halt hatéves mariupoli kislány történetét Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere a város hivatalos Telegram-csatornáján. Mariupolt a múlt hétfőn kezdte bombázni az orosz hadsereg, hat napja nincs már folyóvíz, se áram.

Szétbombázott lakótelep Mariupolban
photo_camera Szétbombázott lakótelep Mariupolban Fotó: Azov/Telegram

Bojcsenko szerint Tányát egy lerombolt ház romjai alól húzták ki, "Az anyja meghalt. Nem tudjuk megmondani, hogy a mi kis erős mariupoli lányunk meddig küzdött az életéért. El sem tudjuk képzelni, mennyi szenvedést kellett elviselnie egy ártatlan gyermeknek. Élete utolsó perceiben egyedül volt, kimerülten, rémülten, szörnyű szomjúságot érezve. Ez csak egy a sok történet közül Mariupolban" - írta a város Telegram-csatornáján Bojcsenko.

"Az orosz megszállók cinikus módon félmillió mariupolit fosztottak meg a víztől, a fénytől, a fűtéstől, a kapcsolattól a külvilággal. Elzárták az összes kivezető utat. A gazemberek miatt Mariupolban humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki" - írta, azzal vádolva az oroszokat, hogy a hadseregük minden humanitárius segély városba juttatását megakadályozta. "Ahogyan a mariupli lakosok kimenekítésére, az emberéletek mentésére tett kísérleteket is meghiúsították" - írta.

Egy teljesen kiégett lakótelepi ház Mariupolban
photo_camera Egy teljesen kiégett lakótelepi ház Mariupolban Fotó: Azov/Telegram

"Míg Varsóban vagy Budapesten, Münchenben vagy Párizsban a gyerekek iskolába járnak, nálunk kíméletlenül és cinikusan megfosztják őket a békés gyermekkortól. De még megmenthetjük a békés jövőjüket. Mariupolt fel kell szabadítani, sürgősen meg kell nyitni a humanitárius folyosót, és meg kell menteni félmillió mariupolit" - írta.

Zárásként követelte, hogy a világ országai vezessenek be légtérzárat Mariupol felett. "Ez nem hozza vissza a mi édes Tányánkat, de több ezer gyermek életét védheti meg Ukrajnában" - írta.

Az oroszokkal hétfőn kötött megállapodás alapján Mariupolnál kedden humanitárius folyosót nyitottak. Volt már ilyen korábban is, de eddig az oroszok minden alkalommal tüzet nyitottak a menekülőkre, a Nemzetközi Vörös Kereszt szerint pedig aláaknázták azt az útvonalat, amin a humanitárius segélyszállítmányok érkeztek volna a városba. A hírek szerint ez ma sincs máshogy, a várost Zaporizzsjával összekötő folyosót már orosz támadás érte, lőtték a városba tartó segélyszállítmányt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.