Sberbank-csőd: „A kutya sem kecsegtet, max. mi magunkat, az nem kerül pénzbe”

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 március 08., 18:48
comments 3

T. kisvállalkozó, van egy apró horgásztava, néhány földje, egy fél patikája és ezek révén összesen 7 számlája az egykori Sberbanknál. Nem vallásos orbánista vagy oroszmániás, azért kötődött ennyire az egyetlen magyarországi orosz bankhoz, mert korábban annak elődjénél, a Volksbanknál voltak a számlái, és a tulajdonosváltás után elégedett ügyfélként ottmaradt.

De mivel mázlijára kishal, most aránylag kevéssé szívta meg, hogy a magyar leánybank ausztriai anyabankjának bedőlése miatt az itteni Sberbank egyik pillanatról a másikra végelszámolás alá került. T. kishal mivolta ebben az esetben annyit jelent, hogy a vállalkozásai és ő maga is az OBA által garantált 100 ezer eurónál kevesebbet tartott lakossági és céges számláin, ezért a betétbiztosítási alap az ígérete szerint március 18-ig teljes egészében kárpótolni fogja. Annyi bukóval, hogy a devizaszámlán tartott eurót 380 forintos árfolyamon számolják el.

De azért T.-nek se minden papsajt. A patika ugyanis folyamatosan adja-veszi a gyógyszereket, így nekik egy néhány hetes számlakiszáradás sem fér bele. Ha a tulajdonostárs nem sietett volna a vállalkozás segítségére a szükséges készpénzfröccsel, bajba is kerülhettek volna.

A Sberbank nagybetétesei viszont egészen biztosan nem ússzák meg ennyivel. Bár a 24.hu tényfeltáró cikke szerint egy rakás belső körös NER-cég bankolt az oroszoknál, a Sberbanknak másmilyen ügyfelei is voltak. Például a Főváros által fenntartott Trafó Kortárs Művészetek Háza.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt