Sberbank-csőd: Nagykanizsa az egyik legnagyobb vesztes, de budapesti kerületet is érint a probléma

gazdaság
2022 március 03., 10:17
comments 3

Dobott ugyan egy apró mentőövet a kormány 14 olyan önkormányzatnak, amelyek a Sberbankban tartották a pénzüket, de ez nem jelenti azt, hogy a problémát megoldották volna. A legnagyobb bajban talán a fideszes vezetésű, mintegy 26 milliárd forintos költségvetésű Nagykanizsa van, hiszen a Sberbank volt a számlavezető pénzintézete.

Közgyűlési döntés alapján az önkormányzat egy új számlavezető bankkal köt szerződést, hogy a továbbiakban is zavartalanul működjön valamennyi tevékenység és szolgáltatás, így mindenki, városunk lakói és partnerei az eddig megszokott biztonsággal és bizalommal fordulhatnak az önkormányzat intézményeihez és cégeihez

- írta Balogh László polgármester az önkormányzat honlapján.

A közeljövőben új számlaszámokat hoznak létre, amelyeken például az adóbefizetési kötelezettségek teljesíthetők lesznek. "Maradnak még megoldandó nehézségek, hiszen széleskörűen érinti az önkormányzatot és intézményeit, cégeit az eddigi számlavezető pénzintézet végelszámolása. De mindent megteszünk a teljes körű megoldás érdekében, már felvettük a kapcsolatot a kormányzattal is. Várhatóan, amennyiben ez szükségessé válik, kormányzati, állami segítség is érkezik, hogy önkormányzatunkat semmilyen mértékben ne érje hátrányosan a kialakult helyzet" - fogalmazott Nagykanizsa polgármestere.

Nemcsak vidéki településeket érint az orosz hátterű bank csődje, hanem legalább egy budapesti kerületet is. "Önkormányzatunk helyzete stabil, kizárólagos számlavezető bankunk az OTP. Gazdasági társaságunknak, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.-nek volt/van többek között a Sberbanknál folyószámlája. A problémát a számviteli szabályoknak megfelelően kezelik. Követelésről nem mondanak le" - válaszolta lapunknak a XIII. kerületi önkormányzat. Tehát itt nagyobb baj nincs, már korábban megpróbáltak megszabadulni minden sberbankos szerződéstől, de nem jutottak idejében a végére.

Az MNB és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ígéretei szerint a Sberbank betétesei 10 napon belül megkapják a pénzüket 100 000 eurónak (37 millió forint) megfelelő forintösszegig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.