Két hét alatt egymillió gyerek menekült el az orosz invázió elől

háború
2022 március 09., 00:14
Menekült kisgyerekek Beregsuránynál
photo_camera Menekült kisgyerekek Beregsuránynál 2022. március 5-én Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Kevesebb mint két hét alatt egymillió gyermek menekült el Ukrajnából - közölte kedden James Elder, az UNICEF szóvivője, aki szerint „ennél elkeserítőbb történelmi rekordot” elképzelni sem lehet.

Az orosz invázió február 24-i kezdete óta az ENSZ szerint 2 millió ember menekült el Ukrajnából - többen, mint ahányan a polgárháború első három évében elhagyták Szíriát.

„A második világháború óta nem láttunk ilyen sebességű és méretű menekültválságot” - mondta Elder.

Ez a statisztika azt is jelenti, hogy nagyjából minden hetedik ukrán gyermek már elhagyta az országot.

Legalább 29-en haltak meg bombázások vagy aknavetőgránátok miatt menekülés közben, és ez a szám a humanitárius csoportok szerint biztosan kevesebb a valóságosnál.

A konfliktus kezdete óta az UNICEF becslései szerint 4000 csecsemő született Ukrajnában, köztük több tucatnyi ideiglenes szülészeteken, földalatti óvóhelyeken, bunkerekben létesített intenzív osztályokon és műtőkben.

A családok sok helyen áram és víz nélkül élnek, a gyerekek pedig ki vannak téve a hidegnek, a betegségeknek, az éhségnek és a szomjúságnak. Mariupoli családok Elder szerint azt mesélik, hogy a gyerekek bojlerből isszák a vizet.

Az ENSZ közleménye szerint a menekülő gyermekek közül sokan kísérő nélkül menekülnek. Szüleik, családtagjaik Ukrajnában maradtak, vagy megölték őket. Mintegy 100 ezer gyermeknek a fele fogyatékkal élő, veszélyeztetett intézményekben és bentlakásos iskolákban él, mivel az iskolák, árvaházak, otthonok és kórházak mind támadás alatt állnak - közölte az ENSZ.

A más országokban tartózkodó ukrán menekültek többsége nő és gyermek, a 18 és 60 év közötti férfiak ugyanis hivatalosan nem hagyhatják el az országot. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.