Ma délután 4-ig regisztrálhat, aki levélben akar szavazni az országgyűlési választásokon

POLITIKA
2022 március 09., 07:28
comments 1

Szerdán, vagyis ma 16 óráig regisztrálhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az áprilisi országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra - olvasható a Nemzeti Választási Iroda oldalán.

A tavaszi országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezendő országos népszavazáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot - köztük az országgyűlési választás és a népszavazás szavazólapjait - a választópolgárhoz. Az NVI arra a címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt, de a választó dönthet a szavazási levélcsomag személyes átvétele mellett is.

Aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes, és több esetben - például a szavazat leadásával - újraindul az érvényességi idő. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben csak országos listára, illetve a népszavazáson szavazhatnak.

Az NVI közlése szerint jelenleg csaknem 450 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében. Közülük legtöbben romániai (193 099), illetve szerbiai (67 910) értesítési címet adtak meg a regisztrációnál. Németországot 5119-en, az Egyesült Államokat 1790-en, Kanadát 1338-an, Nagy-Britanniát 1159-en, Svájcot 1075-en, Ausztráliát 803-an, Svédországot 694-en, Magyarországot pedig 2727-en jelölték meg értesítési címként. Kettős állampolgárságot tiltó országot 23 091-en adtak meg értesítési címként, 146 077-en pedig e-mailes elérhetőséget jelöltek meg. A 2018-as országgyűlési választás idején 378 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.