Biden háborús bűnösnek nevezte Putyint, az oroszok megsértődtek

  • Három hete tart Oroszország Ukrajna elleni inváziója.
  • Kijevben kijárási tilalmat hirdettek csütörtök reggel hétig.
  • A fővárost már harmadik napja támadja az orosz tüzérség, a kijárási tilalom alapján az ukrán védők gyalogsági műveletekre is számítanak.
  • A NATO több haderőt vezényelhet a szövetség keleti határaihoz, magas készültségi fokon, és több előre elhelyezett felszereléssel.
2022 március 16., 22:00

Hazatért harcolni a világ egykor 13. legjobb teniszezője

Mielőtt hazatért volna, Alekszandr Dolgopolov, a világranglista egykori 13. helyezettje egy egykori katonától kiképzést is kapott fegyverhasználatból. "Egy hét alatt nem lettem Rambo, de már elég jól elvagyok a fegyverekkel. Ez a hazám, meg fogjuk védeni" - írta Instagramján a 33 éves teniszező, aki tavalyi visszavonulása előtt három ATP-tornán nyert. A Twitterre is posztolt, "régebben ütők, most ez" - írta. (Via BBC)

link Forrás
2022 március 16., 21:58

Mariupol: Miért? Miért? Miért?

Ezt kérdezi címében az ukrajnai háború egyik legerősebb riportja.

A cikk folytatódik

2022 március 16., 21:51

Nagyon furcsa hírek szivárognak Belaruszból

Mármint az átlagosnál is furcsábbak. Bizonyosságot jelenleg ne várjanak, de éppenséggel az történt, hogy az emigráns Pavel Latuska, aki egykor kulturális miniszter volt Lukasenka rezsimében, de 2020-ban a tüntetők oldalára állt, és most Lengyelországban él száműzetésben, arról posztolt, hogy "az elmúlt három órában harminc vadászgép, csapatszállítók és helikopterek szálltak fel a baranovicsi, gomeli, lidai és luninyeci repterekről, Kalinkovicsi mellől pedig hat rakétát is kilőttek, és több Belarusz városban is robbanások hallhatók".

link Forrás

Raman Milki belarusz politológus szerint a hivatalos tájékoztatás alapján "tüzérségi lőgyakorlatot tartanak".

link Forrás
2022 március 16., 21:11

Támadó drónokat ad az USA Ukrajnának

link Forrás

Joe Biden ma hagyta jóvá a héten már megítélt 1 milliárd dolláron felüli 800 millió dolláros csomagot, melynek részeként

  • 800 légelhárító rendszert (nagy hatótávolságúakat is, nem csak vállról indíthatókat)
  • 9000 páncéltörőt;
  • hétezer kézifegyvert (gépkarabélyok, gránátvetők)
  • 20 millió töltényt
  • drónokat

küldenek Ukrajnába. Azt, hogy pontosan milyen drónokat adnak az ukrán hadseregnek, nem részletezték, de Ken Dilanian, az NBC tudósítója úgy értesült, hogy Switchblade támadó drónokról van szó. (Via The Guardian)

link Forrás
2022 március 16., 21:10

Kiril pátriárkával, az orosz orthodox egyház fejével egyeztetett Ferenc pápa

A moszkvai patriarchátus közleménye szerint "a folyamatban lévő válság humanitárius szempontjairól" és a béketárgyalások fontosságáról egyeztettek. A Vatikán beszámolója szerint Ferenc pápa arról is szólt, hogy "a háború árát az emberek, az orosz katonák és a bombázásukban életüket vesztők fizetik meg". Kiril pátriárka Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese, aki eddigi nyilatkozataiban kiállt Oroszország ukrajnai "műveletei" mellett. (Via Reuters)

2022 március 16., 21:04

Nagy betűkkkel írták ki a mariupoli színház parkolójába, hogy gyerekek is vannak az épületben

A szerdán lebombázott színházról március 14-én, hétfőn készült műholdfelvételeken látszik, hogy a mariupoliak minden eszközzel igyekeztek az orosz légierő tudomására hozni, hogy a színház nem katonai célpont.

A Maxar Technologies március 14-én készült műholdképén is jól kiolvasható a mariupli színház előtti térre és a mögötti parkolóba felfestett "дети" (gyerekek) felirat. Az épületet két nappal később bombázta le az orosz légierő.
photo_camera A Maxar Technologies március 14-én készült műholdképén is jól kiolvasható a mariupli színház előtti térre és a mögötti parkolóba felfestett "дети" (gyerekek) felirat. Az épületet két nappal később bombázta le az orosz légierő. Fotó: -/AFP

A Maxar technologies műholdképén látható, hogy az épület mindkét oldalán, a parkolóba nagy betűkkel kiírták, hogy "дети", azaz gyerekek, utalva ezzel arra, hogy az épületben gyerekek tartózkodnak. Arról egyelőre továbbra sincs hír, hogy a szerdai légitámadásnak hány áldozata volt. A hírek szerint az épületben több száz, a mariupoli városi tanács tájékoztatása alapján akár 1200 ember húzhatta meg magát. Olyanok, akiket előzőleg már kibombázott az orosz hadsereg az otthonából. A Nexta ukrán hírügynökség által közölt felvétel szemlélteti, hogy milyen állapotok voltak a színházban az ostrom kezdete óta - hogy a felvétel pontosan mennyi idővel a támadás előtt készült, az ellenőrizhetetlen:

link Forrás

(Via BBC)

2022 március 16., 20:57

Ezzel az igen béna fake-videóval próbálják elhitetni, hogy Zelenszkij fegyverletételre szólít

A technológiai fejlődés lehetőségei szinte korlátlanok, most már házilag is könnyen lehet ún. deep-fake videókat gyártani, amelyekről még szakértő szemmel is nehéz megállapítani ránézésre, hogy valódiak-e. Annak a kamuvideónak a készítői, amellyel azt akarták elhitetni, hogy Volodimir Zelenszkij elnök fegyverletételre szólította az ukrán csapatokat, nem vesződtek ilyen szofisztikált eszközökkel, ezt a ránézésre is kamu vackot kezdték terjeszteni:

link Forrás
2022 március 16., 20:42

Szaúd-Arábia egyelőre inkább az oroszok és Kína kegyét keresi

Mélypontra süllyedtek az amerikai-szaúdi kapcsolatok, írja a Reuters tudósításában, amiben arról számolt be, hogy két vezető amerikai tisztviselő kedden arról próbálta győzködni Szaúd-Arábiát és közeli szövetségesét, az Egyesült Arab Emírségeket, hogy növeljék olajkitermelésüket. Ez a két olajtermelő ország az, aminek érdemi tartalékkapacitásai vannak, ám egyelőre mindkettő kitart az Oroszországgal korábban kötött megállapodása mellett a termelés visszafogásáról. Ráadásul Szaúd-Arábia fontolóra vette, hogy Kína ezentúl saját devizájában, jüanban számolhasson el.

Ezt amúgy a Reutersnek nyilatkozó elemzők "felelőtlen" blöffnek tartják, mivel az olaj árát dollárban határozzák meg, Szaúd-Arábiának pedig jelentős dollárban elszámolt adóssága és hatalmas mennyiségű befektetése van amerikai állampapírokban. Vagyis Szaúd-Arábia Kínához és Oroszországhoz dörgölőzésének inkább személyes okai lehetnek: Dzsamal Hasogdzsi újságíró megöletése óta az ország de facto vezetője, Mohamed bin Szalman koronaherceg pária lett a civilizált világban.

2022 március 16., 20:30

Ma 11 ezren tudtak elmenekülni Mariupolból

Bergyanszkból buszokkal vitték tovább azokat a mariupoli menekülteket, akik innen valamilyen okból saját autójukkal már nem tudtak tovább haladni
photo_camera Bergyanszkból buszokkal vitték tovább azokat a mariupoli menekülteket, akik innen valamilyen okból saját autójukkal már nem tudtak tovább haladni Fotó: Mariupoli városi tanács

2500 autóval indultak útnak a menekülő polgárok Zaporizzsja felé. Azoknak, akik Bergyanszkot elérték, de ott elakadtak, buszokat szerveztek, 15 busz telt meg, köztük hármon csak gyerekek utaztak, közölte hivatalos Telegram-csatornáján a mariupoli városi tanács.

2022 március 16., 20:29

Franciaország háborús bűncselekmény gyanújával indít eljárást Pierre Zakrzewski operatőr halála ügyében

A Fox News operatőre ír-francia állampolgár volt. Halála ügyében a francia terrorelhárítási ügyészek indítottak vizsgálatot, a gyanú "a nemzetközi jog által védet személy terhére elkövetett szándékos károkozás", illetve "harcokban részt nem vevő polgári személy elleni szándékos támadás". Az AFP beszámolója szerint a francia ügyészek rutinszerűen szoktak vizsgálatot indítani a külföldön elhunyt állampolgáraik ügyében.

Zakrzewskit és a Fox News ukrán producerét, Olekszanra Kuvsinovát hétfőn gyilkolták meg Horenkában, Kijev határában. (Via The Guardian)

2022 március 16., 20:06

Nagyon megbántódott a Kreml, hogy Biden leháborúsbűnösözte Putyint

"Elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan retorika" - közölte Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője a TASZSZ állami hírügynökséggel azon a napon, amikor az orosz hadsereg Mariupolban lebombázta a színházat, ahol a beszámolók szerint akár 1200, az otthonából korábban kibombázott mariupoli polgár húzta meg magát. (Via The Guardian)

link Forrás
2022 március 16., 20:02

1200-an is lehettek a lebombázott mariupoli színházban

Egyelőre még mindig nem tisztázott, hány sebesültje és halottja lehet az otthonukból kibombázott mariupoliaknak menedéket nyújtó épületben, amit szerdán bombázott le az orosz hadsereg. A mariupoli vezetők szerint a támadás "szándékos és cinikus" volt. (Via BBC)

link Forrás
2022 március 16., 19:43

Kitették az IMF-ből a szervezet tiszteletbeli vezetőjét

Alekszej Mozsint, aki 2015 óta tölt be tiszteletbeli posztot (honorary dean), mert ő a Nemzetközi Valutaalap leghosszabb ideje szolgáló vezetője. Mozsin az Oroszországért felelős igazgató volt, most "Oroszország az ukrajnai háborúban játszott szerepére", illetve arra tekintettel függesztették fel posztjáról, hogy a háború hatással van a munkájára is. Mozsin ugyanis az IMF szabályzata szerint távollétében helyettesítette a szervezet ügyvezető igazgatóját az IF ügyvivő tanácsában. (Via BBC)

2022 március 16., 19:17

Zelenszkij elnök személyesen is megerősítette, hogy sikerült kiszabadítani Melitopol erlabolt polgármesterét

Ivan Fedorovot a megszállók hurcolták el, de ma az ukrán fegyveres erők kiszabadították a fogságból. Azóta Volodimir Zelenszkij személyesen is beszélt vele. "Nem hagyjuk el a mieinket" - mondta Fedorovnak.

link Forrás
2022 március 16., 19:16

Ott hagyta a Bolsoj Balettet az egyik sztárbalerina a háború miatt

Ott hagyta a világhírű Bolsoj Balettet Olga Szmirnova, aki a társulat egyik prímabalerinája volt. Szmirnova korábban kritizálta Telegramon Oroszországot, amiért megtámadta Ukrajnát: „Sosem gondoltam, hogy szégyenkezni fogok Oroszország miatt, mindig büszke voltam a tehetséges orosz emberekre, a kulturális és sportteljesítményünkre. De most úgy érzem, meg kell húznom a határt” - írta.

Olga Szmirnova egy 2017-es balettelőadáson
photo_camera Olga Szmirnova egy 2017-es balettelőadáson Fotó: ILIYA PITALEV/Sputnik via AFP

A 30 éves balerinát generációja egyik legnagyobb táncosának tartják, ő eddig a legnagyobb orosz sztár, aki tiltakozásul elhagyta Oroszországot. A Bolsoj helyett a Holland Nemzeti Balett tagja lesz ezentúl, már ott is van Hollandiában.

„Ez nemcsak arról szól, hogy szinte minden orosznak vannak rokonai vagy barátai Ukrajnában, vagy hogy a nagyapám ukrán volt. Arról van szó, hogy úgy akarunk élni, mintha ez még mindig a 20. század lenne” - nyilatkozta a háborúról Szmirnova. (Aljazeera)