Biden háborús bűnösnek nevezte Putyint, az oroszok megsértődtek

2022 március 10., 09:50

Hárman haltak meg a mariupoli szülészeti klinika szerdai bombázásakor

Az egyik áldozat gyerek, mondta a tíz napja ostromlott város polgármester-helyettese a BBC-nek. Tizenhét további sérültről tudnak, vannak köztük terhes nők is. (Szerdán is tizenhét sérültről számoltak be. Nem világos, hogy újabb tizenhét emberről van szó, vagy a tegnapit ismételték meg.)

„Biztos vagyok benne, hogy tudták, milyen intézmény működik itt. Ez a harmadik kórház, amit elpusztítanak a városban” - mondta. Előző nap egy 300 fős covid-kórházat is lebombáztak, ahogy egy véradóközpontot is. „Teljesen biztos vagyok benne, hogy ezekre céloznak.” Az ENSZ szerint legalább 18 egészségügyi intézményt támadtak meg a háború kezdete óta.

Az oroszok állítják, hogy az épületet már katonai célokra használták az ukránok. Dimitrij Polianszkij, Oroszország ENSZ-nagykövete fake newsnak nevezte, hogy szülőotthont bombáztak volna, a külügyi szóvivő pedig az „információs terrorizmus” kategóriájába sorolta a vádat. A sérült, láthatóan gyereket váró nők fotói ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűnnek minősítette a támadást.

A szétlőtt gyerekkórház Mariupolban
photo_camera A szétlőtt gyerekkórház Mariupolban Fotó: EyePress via AFP