A parlament elnökké választotta Novák Katalint

POLITIKA
2022 március 10., 08:26
comments 41
  • A Parlament a képviselők több mint kétharmadának támoagatásával (137 igen, 51 nem, 5 tartózkodás mellett) Magyarország következő köztársasági elnökévé választotta Novák Katalint.
  • A Fidesz nem akart kockáztatni: Áder második elnöki mandátuma május 9-én (pont a születésnapján) lejár, de a választást még mindenképp a választások előtt akarták megtartani, hogy a kétharmados parlamenti többség birtokában az ő jelöltjük legyen a következő államfő.
  • Január közepén a kormány sajtótájékoztatóján jelentette be Orbán Viktor, hogy a Fidesz Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli. Novák Katalin idén lesz 45 éves. Beszédében a lelki és szellemi megújulás szükségességét hangoztatta, és hogy elnökként elsősorban az Alaptörvény betartása vezérelné.
  • Az ellenzéki pártszövetség a Jobbik javaslatára a 80 éves Róna Péter közgazdászt jelölte. Róna szerint a történelmi tapasztalatok ellenére a kormány ismét a rossz oldallal, egy véres diktátorral barátkozik. Szerinte az Alaptörvény nem felel meg az kívánalmaknak, de ennek ellenére be kell tartani, és párhuzamba állította a választójogi rendszer igazságtalanságát és a szociális egyenlőtlenségeket.
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Novák Katalin 2022 május 12-én költözik a Sándor-palotába, és 2027 májusáig maradhat államfő. A Fidesz a biztos kétharmad birtokában sem akart kockáztatni: lapinformációk szerint Orbán Viktor kötelezővé tette a szavazást a kormánytöbbséget alkotó pártcsalád képviselőinek. Novák Katalin családpolitikájának hazai és nemzetközi kontextusáról Kiss Imola mai cikkét érdemes elolvasni.

Kövér László házelnök változtatott a korábbi protokollon: az elnökjelöltek beszédei előtt nem olvasták fel az életrajzukat, a HVG értesülése szerint azért, mert nem mutatott volna jól, hogy míg Novák Katalinnak csak politikai tisztségei voltak, az 56-ban az USA-ba emigrált Róna Péter self made man-ként komoly, politikafüggetlen üzleti karriert futott be.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

2017-ben az ellenzék jelöltje Majtényi László alkotmányjogász volt. Az ő akkor beszéde az elmúlt évtized egyik legfontosabb parlamenti kordokumentuma volt. A mai ülés talán legnagyobb kérdése az volt, hogy Róna Péter milyen üzenetet fogalmaz meg 15 peres beszédében.

Miután Áder János és családja elfoglalták a helyüket a díszpáholyban. Kövér László köszöntötte a jelölteket és a közjogi méltóságokat.

Novák Katalin: Lelki, szellemi megújulás kell

A legtöbb magyar ember számára a mai nap átlagos csütörtök - kezdte beszédét Novák Katalin, majd rákanyarodott a háborúra. Hogy a járvány már épp lecsengőben volt, amikor két hete újabb "vírus" ütötte fel a fejét. Megemlítette, hogy nemrég püspökök társaságában Kárpátalján járt, majd az önkéntesek és a kormány menekültügyi erőfeszítéseit méltatta. "Nincs rosszabb a háborúnál" - mondta, és a lelki, szellemi megújulás szükségességéről beszélt.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Novák a családjáról a férjének tett fogadalmáról a gyerekeiről beszélt, majd köszönetett mondott hivalali főnökeinek: Matolcsy Györgynek, Balog Zoltánnak, Orbán Viktornak.

Kicsoda Novák Katalin? - folytatta Novák Katalin, és a családja történetére, a nagyszüleihez, szüleihez fűződő viszonyára, emlékeire utalt vissza. Ezután azt mondta, hogy a szuverenitásról, aminek alapja a család, sose lesz hajlandó lemondani.

Női szerepfelfogásáról is beszélt: nem ahhoz képest akar jó elnök lenni, hogy nő, hanem azzal együtt. Közben pedig meg fogja őrizni családja egységét és biztonságát feleségként, anyaként is.

Mi nemzeti érzelmű negyvenesek - így beszélt generációjáról. Érdemes az angol gyep titkát megfejteni, még ha egy magyar virágos mező közelebb is áll hozzánk - mondta. Magyar gyökereinek felvázolásakor egyebek mellett a Kékest, a Balatont, Bartókot, Kodályt és az üvegesre párolt hagymát említette.

Megköszönte Ádernek a segítséget a felkészüléshez és Orbánnak, Kövérnek, Gulyásnak a támogatást.

Támogatni fogja azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre, meglátogatja az egyszülős családokat is - utalt arra, hogy miként viszi tovább családpolitikai örökségét új posztjára is.

Legyen béke szabadság és egyetértés - zárta beszédét Novák Katalin, miután elmondta, hogy az Alaptörvény betartása lesz elnöki szerepfelfogásának legfontosabb oszlopa.

Róna Péter: Nem kéne mindent félredobni egy diktátor barátságáért

Róna Péter azzal kezdte, hogy megköszönte a jelölését az ellenzéki pártoknak. Majd a II. világháborús utolsó csatlósi szerepet emlegetve a szomszédban zajló háborúra tért ki. A magyar történelem egyes tragédiáinak felsorolása után a nemzet egységét és a tisztánlátást hiányolta. Deák és Göncz öröksége szerinte erősebb, mint korunk diktátumai. Magyar a magyarban ne ellenséget, hanem egy másik embert lásson, közölte, majd a sokszínűség fontosságát hangsúlyozta.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ezután a közjogi berendezkedésről beszélt. Utalt rá, hogy az Alaptörvény szerinte nem felel meg az elvárásoknak, ám azt azzal együtt is érvényes, betartandó törvénynek tekinti. "A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom pedig abszolút korrumpál" - olvasott be egy idézettel Orbánnak.

Róna Péter szerint az illiberális válasz, ha a hatalmat mindennel felruházzuk, és engedelmeskedünk neki. Az ember szuverenitását hiba a hatalom szuverenitása alá rendelni.

Mi magyarok a Nyugathoz akarunk tartozni - idézte Szent Istvánt. Nem Törökországhoz és Oroszországhoz - tette hozzá. Az Európai Unióhoz tartozunk, a biztonságunkat a NATO szavatolja, nem kéne mindezt félredobni egy véres diktátor barátságáért.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Róna beszélt a magyar közjogi berendezkedés demokratikus deficitjéről, mert a szavazatok súlya nem egyenlő. Egyben párhuzamot vont a választójogi és a szociális egyenlőtlenségek között. Kitért a karhatalom korruptságára, romlottságára és igazságtalanságát is.

Nyújtsunk kezet egymásnak, törekedjünk a történelmi sebek begyógyítására, akkor is, ha a másik tévúton jár - kérte Róna Péter. Szabad és demokratikus államként boldog és sikeres tagja lehetünk a nemzetek közösségének. Isten áldja a hazát, Isten áldja a magyarokat - zárta a beszédét az ellenzék elnökjelöltje.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Az urnában 193 szavazatot találtak. 5 érvénytelen volt. Novákra 137-en szavaztak, ezzel ő Magyarország következő köztársasági elnöke.

Az ünnepélyes eskütételre fanfárok mellett behozták a történelmi zászlókat, és a képviselők elénekelték a Himnuszt. Novák elmondta az esküszöveget, majd aláírta az okmányokat. Először Áder János, majd sorban Kövér László, Orbán Viktor, Semjén Zsolt és Róna Péter gratulált neki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.