„Sikolyokat hallottam, és úgy gondoltam, fontos rögzíteni, bármi is fog történni odabent”

külföld
2022 március 10., 06:37
comments 2

A 26 éves Alekszandra Kaluzsszkih a háború ellen tüntetett Oroszországban, emiatt kihallgatták, kihallgatásán pedig bántalmazták és alázták őt a rendőrök, az orosz nő erről hangfelvételt készített. Kaluzsszkih most a Meduzának beszélt a történtekről.

„Amikor letartóztattak, körülbelül 15-20 perce voltam a Komszomolszkaja téri tüntetésen. Ezután a rendőrök megrohamozták a tömeget, és mindenkit elkaptak, akit csak tudtak, köztük a barátomat és engem is, annak ellenére, hogy nem volt nálunk semmilyen plakát” – mondta a nő, aki szerint a furgonban, amibe őket is tették, már harminc ember volt. Elmondása szerint ezután egy rendőrőrsre vitték őket, ahol elvették az útleveleiket, és le akarták őket fotózni. Miután ő és egy másik nő ezt nem engedték, a rendőrök „különleges kategóriájú” fogvatartottaknak hívták és és külön terembe vitték őket.

„Két fiatal nő ült ott, egy barna és egy szőke, jól emlékszem az arcukra. Két férfi állt közel az ajtóhoz, egyikőjük egész idő alatt egy szót sem szólt. A másik férfinak gonosz kis fekete szemei voltak. Ő volt az, aki megütött” – mondta Alekszandra Kaluzsszkih, aki szerint a fiatal nők kérdezgették őt, hogy hol dolgozik, hol tanul és mi a telefonszáma.

„Feldühítette őket a viselkedésem. Folyamatosan azt ismételgették, hogy valami el van baszva a fejemben. Amikor nem voltam hajlandó válaszolni a kérdéseikre, és az orosz alkotmány 51. cikkére hivatkoztam, a kis fekete szemű rendőr arcon, fejen és lábon ütött egy teli vizes palackkal. Megrángatta a hajamat és leöntött vízzel. Próbáltam nem reagálni az ütésekre.”

Kaluzsszkihnak úgy sikerült hangfelvételt készítenie, hogy két telefon volt nála, „egy régi és használhatatlan csali, és egy másik, bekapcsolt diktafonnal”.

„Sikolyokat hallottam, és úgy gondoltam, fontos, rögzíteni, bármi is fog történni odabent. Amikor bementem, elvették a csalitelefont, és amikor rájöttek, hogy nem rögzít, a falhoz vágták, amilyen erősen csak tudták” – mondta a nő, akit nem kutattak át, így a másik telefonját nem vették észre. Elmondása szerint tíz percnél többet nem töltött abban a szobában, majd felvitték őt egy lépcsőn egy másik szobába, ahol megpróbálták rávenni, hogy írjon alá egy rendőrségi jelentést, és egy írásbeli ígéretet, hogy majd megjelenik a bíróságon.

„Egyszerűen sírva fakadtam. Miután összevertek, a rendőr, aki csak ült ott, tanúkat hívott és papírokat írt alá, szinte kedvesnek tűnt. De senkit sem érdekelt, hogy megvertek. A többi rendőr úgy tett, mintha mi sem történt volna.”

Alekszandra Kaluzsszkih azt mondta, azóta több üzenetet kap olyanoktól, akik azt mondták, hogy őket is megkínozták. Egy lány azt írta neki, hogy fertőtlenítőszert locsoltak a szemébe, egy másik lány pedig azt állítja, kitéptek egy csomót a hajából.

Másnap orvoshoz ment, ahol látleletet készítettek a sérüléseiről. Azt mondta, papírjain az áll, „fejsérülés, zúzódások, megvertek a rendőrségen”. Szerinte az orvos végig ridegen beszélt vele „és úgy viselkedett, mintha maga is rendőr lenne”, külön megkérte arra is, hogy tegye el a telefonját.

Alekszandra Kaluzsszkih előzetes tárgyalását március 10-én tartják, a Meduzának azt mondta, a Közigazgatási Törvénykönyv 20.2-es cikkelyének 5. bekezdése alapján fogják bíróság elé állítani. Már felvették a kapcsolatot a független emberi jogi szervezettel, az OVD-Infóval, hogy segítsék megszervezni a védelmét.

„Gyerekként szóbeli és fizikai bántalmazást is átéltem (...) amit a rendőrségen átéltem, az egy újabb traumát adott hozzá a listához, a rendőrségtől való félelmet. De ellentétben a gyerekkorommal, ma rengeteg barát, önkéntes, ügyvéd és terapeuta vesz körül.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.