Az USA szerint Észak-Korea interkontinentális rakétákat tesztelt nemrég

március 11., péntek 7:08

Kim Dzsong Un elrendelte az ország űrkísérletekre használt egyik létesítményének kibővítését - jelentette az észak-koreai állami média pénteken. Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán ezzel egy időben azt a gyanút fogalmazta meg, hogy legújabb indításai során Phenjan egy új rendszerű interkontinentális ballisztikus rakétával kísérletezett.

Katonai felvonulás 2020-as közvetítése Észak-Koreában, gyanúsan interkontinentális rakétának tűnő monstrumokkal. Fotó: -/AFP

Kim Dzsong Un a KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint látogatást tett a szohéi kísérleti telepen, és ott beszélt arról, hogy az ország űrkutatási törekvéseinek valóra váltása érdekében ki kell bővíteni a telephely kapacitásait. A telepről korábban állítottak már pályára műholdat, de számos rakétatechnológiai kísérletre is használták. Teszteltek például olyan hajtóműveket, amelyek az amerikai és dél-koreai szakemberek szerint a ballisztikus rakétákban is használhatók.

Washington eközben azt jelentette be, hogy feltételezésük szerint Észak-Korea a két legutóbb - február 27-én és március 5-én - végrehajtott teszteken egy új rendszerű interkontinentális rakétával, a Hvaszong-17-essel kísérletezett. Ezt a gyanút a dél-koreai és a japán kormány is megerősítette. Phenjan azt állította, hogy mindkét alkalommal csak felderítő műholdak fejlesztéséhez szükséges teszteket végzett. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a rendszert egyelőre csak korlátozott hatótávolsággal próbálták ki, de a jövőben minden bizonnyal további kísérletek várhatók.

Amerikai kormányzati tisztviselők csütörtökön jelezték, hogy Washington újabb büntetőintézkedések kivetésére készül Észak-Korea ellen, mert a legújabb kísérletek súlyos aggodalomra adnak okot a nemzetközi biztonságot illetően. Észak-Korea a Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott tárgyalások idején, 2018-ban egy időre felfüggesztette tevékenységét a szohéi telepen. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt