Listázni fogják a termékeik fenntarthatóságáról kamuzó divatcégeket az Egyesült Királyságban

DIVAT
2022 március 11., 14:10

A brit versenyhivatal (Competition and Markets Authority, CMA) nyilvánosan fogja listázni azokat a divatcégeket, amelyek fenntarthatónak hazudják a termékeiket, de nem tudják bizonyítani, hogy azok tényleg környezetbarát módon készülnének.

A CMA szerint rengeteg olyan divatcikk van, amit a gyártó azért címkéz fenntarthatónak, hogy magasabb áron adhassa el, sokszor akár komplett márkákra húzzák rá a címet, alaptalanul.

Könnyű kihasználni a fogyasztók jóhiszeműségét: a CMA kutatása szerint a megkérdezettek hatvan százaléka hajlandó magasabb árat fizetni a környezetbarát termékekért. Viszont ha átverik őket, egy idő után bizalmukat vesztik, ha pedig nem vásárolnak fenntarthatóan, az Egyesült Királyság nem fogja tudni tartani a klímacélokat, amik mellett korábban elköteleződött.

Cecilia Parker Aranha, a CMA fogyasztóvédelmi igazgatója azt mondta, a vásárlók megtévesztésén túl az is probléma, hogy a valóban fenntarthatóan működő cégek versenyhátrányba kerülnek azzal, hogy a fogyasztók a többi bolt kamu környezetbarát termékeit veszik meg.

A versenyhivatal vizsgálni fogja azokat a termékeket, amelyeket környezetbarátként reklámoznak, de a gyártó nem közli, hogy mitől környezetbarát a gyártási folyamat, és azokra is lecsapnak, akik azt állítják, újrahasznosított anyagokból készülnek a termékeik, de a valóságban csak pár százaléknyi újrahasznosított fonalat tartalmaz egy-egy ruha.

A CMA nyilvánosságra fogja hozni a legrosszabbul teljesítő cégek listáját, hogy ezzel állítson példát a szektor többi szereplőjének. A kamu-fenntartható cégeket megkérik, hogy változtassanak a termékeik reklámozásán, ha pedig ezt nem teszik meg, bíróságra viszik az ügyüket.

A versenyhivatal a tervek szerint nem áll meg a ruhaiparnál, minden szektort sorra ellenőriznek majd. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.