Oroszországban korlátozzák a hozzáférést az Instagramhoz

március 11., péntek 15:45

Korlátozta az Instagramhoz való oroszországi hozzáférést az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor), miután a közösségi hálózat tulajdonosa, az amerikai Meta Platforms a szóvivője szerint engedélyezte a felszólítást az oroszokkal szembeni erőszakra.

A Roszkomnadzor a főügyészség követelése alapján döntött a blokkolásról, miután az bírósági keresetet nyújtott be a Meta Platforms szélsőséges szervezetnek minősítése és tevékenységének betiltása érdekében, gyűlöletkeltés, ellenségeskedés szítása és erőszakkal fenyegetés címén.

„A vállalat vezetőségének ilyen lépései nemcsak azt a benyomást keltik, hogy a terrorista tevékenység megengedhető, hanem arra is irányulnak, hogy gyűlöletet és ellenségeskedést szítsanak az Oroszországi Föderáció polgáraival szemben” – közölte a főügyészség.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) gyilkosságra és erőszakra történő nyilvános bujtogatás és terrorista tevékenységben való részvétel címén büntetőeljárást indított. Orosz politikusok és hivatalos intézmények tömegesen jelentették be, hogy feladják Instagram-profiljukat, és helyette a VK-t fogják használni.

A TASZSZ hírügynökség úgy értesült, hogy a szintén a Meta Platforms tulajdonában álló WhatsApp messenger működését az oroszországi korlátozás nem érinti.

A Roszkomnadzor a Meta Platforms másik közösségi szolgáltatásához, a Facebookhoz való hozzáférést már korábban korlátozta, miután az több orosz médiumot letiltott. Az orosz hatóság indoklása szerint a Facebook korlátozta az alapvető emberi jogokat és szabadságokat, és megsértette az orosz állampolgárok jogait és szabadságát, amibe a médiaszabadság is tartozik.

Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

A Reuters hírügynökség csütörtökön jelentette, hogy a Meta Platforms egyes országokban ideiglenesen engedni fogja az ukrajnai háborúban részt vevő orosz erők elleni erőszakra buzdítást. A hírügynökség, céges belső, a moderátoroknak szóló vezetői levelekre hivatkozva az írta, hogy a Meta azt is engedni fogja ideiglenesen – az általános elveivel ellentétben –, hogy Vlagyimir Putyin orosz vagy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megölésére buzdítson valaki a közösségi médiumokban.

A tartalom-moderációs elvek módosítására vonatkozó értesülést Andy Stone, a Meta szóvivője megerősítette. A New York Times úgy értesült, hogy az ideiglenes engedély Örményországra, Azerbajdzsánra, Észtországra, Georgiára, Magyarországra, Lettországra, Litvániára, Lengyelországra, Romániára, Oroszországra, Szlovákiára és Ukrajnára érvényes.

A Reuters által idézett e-mailek szerint egyébként a Meta ideiglenesen engedélyezni fogja „szigorúan Ukrajna védelmével összefüggésben” az Azov ukrán ultranacionalista zászlóalj dicséretét, amit egyébként tilt. A Kreml súlyos választ ígért. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt