Támogatja a kormány az ukrán menekülteket alkalmazó cégeket

gazdaság
2022 március 11., 07:04

Támogatást nyújt a kormány azoknak a magyar cégeknek, melyek a háború elől menekülő ukrán állampolgároknak adnak munkát - ez olvasható a Magyar Közlönyben tegnap éjszaka megjelent rendeletben, amit az Mfor.hu szúrt ki.

A rendelet szerint a kormány azoknak a cégeknek ad támogatást, melyek az Ukrajnában kialakult "fegyveres konfliktus" (nem háború, orosz invázió, stb.) február 24-i kezdete után Magyarországra menekült ukrán állampolgárokat vagy ukrán-magyar kettős állampolgárokat foglalkoztatják, ha a munkavégzés Magyarországon történik, legalább heti 20 órában, határozott vagy határozatlan idejű szerződéssel.

A támogatást a munkaadónak kell kérnie, a kérelmet pedig 8 nap alatt el kell bírálnia a kormányhivatalnak. A pénzt a munkavállalók utazási és lakhatási költségeire kell fordítania a munkaadónak. A legfeljebb 12 hónapra járó támogatási összeg a lakhatási és utazási költségek 50 százaléka, de legfeljebb havi 60 ezer forint lehet, a munkavállalóval egy háztartásban élő gyerekek után pedig még 12-12 ezer forint jár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.