Válaszokat követel az ellenzék, hogyan repülhetett át Magyarország fölött a Zágrábban lezuhant drón

POLITIKA
2022 március 11., 12:39
comments 10

Zágráb Jarun nevű külvárosában csütörtök éjszaka lezuhant egy drón, nagy valószínűséggel egy Tu-141 Sztrizs felderítődrón, ami a horvát kormány és hadsereg szerint Ukrajnából repült át Horvátországba, Románián és Magyarországon keresztül. Miután az eset nyilvánosságra került, és a horvát kormány is megerősítette, hogy a magyar légtéren át ért el hozzájuk a kémdrón, ellenzéki politikusok és pártok is reagáltak az esetre. leginkább azt szeretnék tudni a kormánytól, hogy lehet, hogy nem vették észre és lőtték le a gépet, amiről egyelőre nem tudni, melyik ország hadseregéhez tartozik.

A Jobbik közleménye szerint a szovjet kori pilóta nélküli gép közel 40 percen keresztül repülhetett a magyar légtérben, anélkül, hogy bárki észrevette volna. "A magát immáron békeharcosként ünnepeltető mini-Putyin, most a béke és biztonság népszerű jelszavaival kampányol közpénzből, miközben folyamatosan akadályozza az oroszok békére kényszerítését és láthatóan képtelen szavatolni a magyar emberek biztonságát. Két lehetőség merül fel:

"vagy nem tettek semmit, mert nem észlelték a gépet vagy észlelték, de nem tettek semmit. A magyar emberek biztonságának szempontjából egyik verzió sem túl biztató."A párt felszólítja a kormányt, hogy tisztázza, valóban Magyarország légterén keresztül repült-e át a gép, és ha igen, akkor a fentebb leírtak közül melyik verzió történt.

Jávor Benedek, Párbeszéd uniós tanácsadója Facebook-bejegyzésében azt emelte ki, hogy "a 70-es évek technológiai színvonalát képviselő katonai eszköz" bárhol, így Magyarországon is becsapódhatott volna, "a teljes stratégiai nyugalomban pihenő hadsereg azt se mondta, fapapucs, nemhogy leszedték volna."

Mire volt jó a magyar haderőfejlesztés ezermilliárdokból, ha mondjuk a Magyarország esetében legvalószínűbb fenyegetésekkel (szomszédból áttévedő légi eszközök) semmit nem tudnak kezdeni? "De legalább Merkel nem piszkálta a kormányt, mert vettek tőle sok tankot?" - teszi fel a kérdést a volt európai parlamenti képviselő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.