Keleti irányból, vagyis Magyarország felől érkezhetett Horvátországba a Zágrábban lezuhant drón

külföld
2022 március 11., 10:33
comments 50

Zoran Milovanović horvát államfő sürgős tanácskozásra hívta hivatalába a horvát vezérkar főnökét, Robert Hranj tengernagyot, illetve a polgári felderítés és a katonai felderítés vezetőit, Daniel Markićot és Ivica Kindert, miután csütörtök késő éjjel, mint utóbb kiderült, egy felderítő drón zuhant le Zágráb délnyugati részén, a népszerű pihenőhelynél, a Jarunnál, Zágráb legnagyobb egyetemi kollégiuma, a Stjepan Radić közelében.

photo_camera Rendőrök biztosítják a csütörtök éjszakai robbanás helyszínét Zágrábban. A hírek szerint egy orosz megfigyelődrón zuhanhatott le, ami keleti irányból, Magyarország felől léphetett be az ország légterébe, de ezeket az értesüléseket hivatalosan még nem erősítették meg. Fotó: STIPE MAJIC/Anadolu Agency via AFP

A Jutarnji List korábban hivatalosan meg nem erősített, de a helyszínen széles körben terjedő hírekre hivatkozva azt állította, hogy az este 11-kor lezuhant és felrobbant drón roncsain vörös csillagot és cirill betűket látni. A The Drive értesülései szerint egy, az ukrajnai háborúban is bevetett orosz Tu-141 Sztrizs felderítődrón zuhanhatott le a horvát fővárosban.

"Tudjuk, milyen objektum repült be és honnan [...] Ez komoly incidens, aminek a kivizsgálása folyamatban van" - közölte a tanácskozás utáni sajtótájékoztatóján Milovanović elnök. Ennél több konkrétumot egyelőre nem mondott, mert bár állítása szerint az eddigi vizsgálataik alapján a radarjaik rögzítették a repülő útját, egyelőre még nem jött el az ideje az ujjal mutogatásnak. "Engem az érdekel, hogy hogyan tölthetett ennyi időt Zágráb fölött egy ilyen szofisztikált repülő" - mondta az elnök.

Mario Banožić védelmi miniszter szerint a drón Magyarország irányából lépett be Horvátország légterébe 1300 méter magasságban, 700 km/h-ás sebességgel repülve, pár perccel este 11 előtt. A horvát kormány már egyeztetett a magyar kormánnyal az ügyben, aggodalmát fejezte ki és információkat kért.

Markijan Lubkjivski, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója a Jutarnji List kérdésére határozottan elutasította, hogy a Zágrábban lezuhant gép az ukrán erőkhöz tartozott volna. (Via Jutarnji List)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt