Az orosz tüzérség már közel jár Kijev határához, Zelenszkij “stratégiai fordulópontot” emleget

külföld
2022 március 12., 00:36

Optimista üzenettel próbálta pénteken fenntartani az ukránok lelkesedését Zelenszkij elnök, miközben műholdas felvételek szerint az oroszok egyes egységei már Kijev határától néhány kilométernyire lőttek lakónegyedeket.

Zelenszkij arról beszélt, hogy Ukrajna már elérte a “stratégiai fordulópontot” a háborúban és bár azt képtelenség megmondani, hány nap múlva szabadtják fel az ukrán földet, azt kimondhatja, hogy biztosan megcsinálják.

Az amerikai Maxar műholdcég pénteki észlelései nem voltak ennyire derűsek. Műholdfelvételeik elemzése alapján arra jutottak, hogy az orosz szárazföldi erők egyre közelebb járnak Kijevhez, miközben a tüzérségük lakónegyedeket rombol. A Kijevtől észak-északnyugatra, a városhatártól pár kilométerre fekvő Mosunban a Maxar elemzői égő lakóházakat, nagy területeken észlelhető rombolást és becsapódási krátereket láttak. Elmondásuk szerint képesek voltak jó eséllyel beazonosítani a település lakóházait 7 kilométeres távolságból célba vevő orosz tüzésségi egységet is. Még egyes lövések torkolattüzét is észlelték. Mosun tipikus agglomerációs kertváros.

Ez egyébként egybevág az eddig rendszeresen jólértesültnek bizonyuló brit védekmi minisztérium prognózisával, miszerint ők arra számítanak, hogy az orosz támadás a következő napokban lendületet vesz, ideértve Kijev elleni hadműveleteket is.

De titkosszolgálati információk alapján azt a britek is megjegyezték, hogy az orosz szárazföldi erők eddigi visszafogott előretörése az oroszok logisztikai problémái mellett az ukrán ellenállásnak köszönhető.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester azt mondta, hogy a főváros a már felhalmozott készletekből néhány hétig ki tudná húzni és a szállítás egyelőre akadálytalan a városba.

(via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.