Találkozott az örmény és a török külügyminiszter, hogy javítsák a két ország kapcsolatát

külföld
2022 március 12., 10:29

Szombaton az Antalyában megrendezett diplomáciai fórumon találkozott Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter és Ararat Mirzoyan örmény külügyminiszter, hogy javítsanak a két ország közti, évtizedes rossz viszonyon. A félórás találkozót Cavusoglu produktívnak és konstruktívnak nevezte, és azt mondta, „a stabilitásért és békéért teszünk erőfeszítéseket”. Mirzoyan pedig úgy nyilatkozott: „Folytatjuk a kapcsolatok normalizálását, előfeltételek nélkül. Erőfeszítéseket teszünk.”

photo_camera Ararat Mirzoyan és Mevlut Cavusoglu Fotó: FATIH AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Az ellenségeskedés alapja az 1915-ös örmény népirtás, melyet török katonák követtek el: 1,5 millió örmény gyilkoltak meg az Ottomán Birodalom területén. Azok közül, akik túlélték, a többség elmenekült. A törökök sosem ismerték el, hogy ez szisztematikus népirtás volt, szerintük a törökök és örmények közti harcokban haltak meg az örmények, és jóval kevesebben.

Törökország és Örményország között a '90-es évek óta nem volt sem diplomáciai, sem kereskedelemi kapcsolat. 2009-ben ugyan kötöttek egy békemegállapodást, ám azt végül sosem ratifikálták. 2020-ban újra feléledt a feszültség a vitatott Nagorno-Karabakh-i területek miatt, a törökök szerint ugyanis örmény fegyveres erők Azerbajdzsánhoz tartozó területeket foglaltak el.

A két ország idén januárban vette fel újra a kapcsolatot, de ez a mostani volt az első alkalom, hogy szemtől szemben leültek egymással a külügyminiszterek. (reuters, Jerusalem Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.