Koronavírus-számok Magyarországon 7/27/2022
Elhunytak + 54 Σ 46 790
Kórházban + 479 Σ 1 345
Fertőzöttek + 14 402 Σ 1 965 481
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 413 420
A legújabb trendek

A járvány kezdete óta most robbant be leginkább a vírus Kínában, teljesen lezárják a 17,5 milliós Sencsent

március 14., hétfő 14:41
2

Jelentős városokat, többek között a technológiai központként ismert Sencsent is lezárták a kínai hatóságok a koronavírus új hulláma miatt, írja a Financial Times. Ez eddig a legkomolyabb felfutása a koronavírusnak az országban a járvány kezdete óta.

Tömegesen elvégzett gyorstesztek Sencsenben, március 14-én Fotó: STR/AFP

A hatóságok teljesen lezárták a 17,5 millió lakosú várost, ami számos technagyvállalat fontos üzemének ad helyet. Többek között leállt a termelés az Apple beszállító Foxconn üzemeiben is. A beszámolók szerint minden üzemnek le kellett állnia, leállt a tömegközlekedés és bezártak az üzletek is. Kínában több mint 5000 új esetet regisztráltak a hétvégén, ami ott kirívóan magasnak számít. Sok új esetet jelentettek Csilin tartományból, illetve Sanghajból is, ahol negyedeket zártak le.

Csilin tartományban új kórházat kezdtek felhúzni, 16 ezer férőhellyel, hogy a fertőzötteket és közeli hozzátartozóikat elkülöníthessék.

A sencseni lezárások a tervek szerint hat napig tarthatnak, és fennakadást okozhatnak majd a globális ellátási láncok működésében is. Több mint 30 tajvani techvállalat is közölte, hogy felfüggesztették a munkát üzemeikben.

Nem meglepő módon a kínai tőzsde is negatívan reagált a hírre, nagyot estek a technológiai indexek.

A Foxconn két sencseni üzemében is leállt a munka, melyekben elvileg az iPhone 13-as modelljeit szerelik össze. Az itt dolgozók a Financial Times által látott feljegyzés szerint nem hagyhatják el a hatalmas ipari park területét, melyen belül található a szállásuk is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt