A PDSZ szerint jogsértésekre kényszerítik az iskolaigazgatókat a tankerületi központok

oktatás
2022 március 14., 09:04

Egyre durvább jogsértésekre kényszerítik az iskolaigazgatókat a tankerületi központok, hogy ellehetetlenítsék a pedagógusok március 16-ától kezdődő többnapos munkabeszüntetését, erre figyelmeztet a Népszava szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A lap azt írja, hogy érdekképviselet szerint vannak iskolák, ahol megpróbálják kényszeríteni a tanárokat, hogy tartózkodjanak a sztrájktól, miközben ez a büntető törvénykönyv vonatkozó passzusa szerint bűncselekménynek minősül.

Emellett azt is előírnák a pedagógusoknak, hogy a munkabeszüntetést csak egy, az igazgató által meghatározott időpontban lehet jelenteni, és aki ezt elmulasztotta, nem sztrájkolhat. Pedig a sztrájktörvény szerint a sztrájkhoz bármikor lehet csatlakozni.

A cikk szerint a PDSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a tankerületi központok vezetőinek semmilyen hatásköre nincs a sztrájkkal kapcsolatban, a jogsértésekért az intézményvezetők felelősek, akkor is, ha a tankerület utasította őket. Úgy tudni, az iskolaigazgatók emiatt a legtöbbször csak szóbeli utasítást kapnak, hogy ne legyen írásos nyoma annak, hogy a tankerületek jogsértésre kényszerítik őket.

A pedagógusok március 16-án országos szolidaritási akcióba és polgári engedetlenségre hívnak minden munkavállalót, ha a kormány addig nem vonja vissza a tanársztrájkot gyakorlatilag ellehetetlenítő rendeletét. A tanárok akciósorozata már második hónapja tart, néhány budapesti iskola 1-1 napos tiltakozásával kezdődött, azóta pedig egyre több iskola és óvoda szervezi meg saját akcióját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.