Bloomberg: a háború miatt Magyarország és Lengyelország is megkaphatja az EU-s pénzeket

március 14., hétfő 12:13
26

Az Európai Unió várhatóan egyelőre nem fogja élesíteni a jogállamisági mechanizmust, s így nem fogja visszatartani az uniós kifizetéseket a demokratikus alapértékek megsértésével vádolt tagállamokkal szemben. Így Magyarországgal és Lengyelországgal szemben sem alkalmazzák a büntető intézkedést egyelőre - értesült a Bloomberg, amit a Napi.hu vett észre.

Az ügyhöz közel álló források szerint ennek oka, hogy a büntető intézkedések kockázatosak lennének a jogi akadályok miatt egy olyan időszakban, amikor a tagállamoknak az energiaár-robbanással, az orosz gazdaság elleni szankciók miatti kieséssel és az ukrán menekülthullám ellátásával egyszerre kell megküzdeniük.

Az Európai Bizottság egyelőre nem kívánta kommentálni a hírügynökség értesüléseit - írja a Bloomberg.

Mi is megírtuk, hogy február közepén az EU Bírósága visszautasította a magyar és a lengyel kormány keresetét, és ezzel kimondta, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet. Azaz alkalmazható. A rendelet lényege, hogy elvehetik az EU-s támogatások szétosztásának a jogát azon kormányoktól, amelyek nem tudják garantálni, hogy a pénz annak menjen, akinek azt Brüsszelben szánták.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt