Ukrajna miniszterelnöke: Végre felnyílt a világ szeme

háború
2022 március 14., 15:43

„Sürgős, előre nem látható körülményekre” hivatkozva nem tartotta meg az Európa Tanács előtt tervezett beszédét az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij, helyette a miniszterelnök, Denisz Smihal jelentkezett be videóhíváson.

Smihal szerint Európa „évekig az agresszor megbékítésén dolgozott", ahelyett, hogy „megvédte volna a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok értékeit”.

Beszélt arról is, hogy Európa alulmérte a fenyegetést, amit Putyin rezsimje jelentett, annak ellenére, hogy az elnök „számos alkalommal megsértette a nemzetközi jogot és más emberi értékeket”.

Smihal szerint a világnak „végre felnyílt a szeme”, és látják Putyin valódi szándékait. Azt is mondta, az orosz erők „terroristákként viselkednek”.

„Iskolákat, óvodákat, kórházakat bombáznak. Gyerekeket ölnek. Túszokat ejtenek”- mondta. „Helyi tisztségviselőket rabolnak el. Civileket kínoznak”.

Kérjük - követeljük - mondta, hogy hozzanak létre repüléstilalmi zónát Ukrajna felett ukránok milliói védelmében. Európa és a világ védelmében.

Smihal köszönetet mondott „szíve mélyéből” Lengyelországnak, Szlovákiának, Magyarországnak, Romániának, Moldovának, Litvániának és más európai országoknak, amelyek segítenek a háború elől menekülő ukránoknak.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.