Az ausztrál bíróság szerint a környezetvédelmi miniszternek nem kell figyelembe vennie a gyermekek jövőjét, amikor szénbányákról dönt

környezetpusztítás
2022 március 15., 06:15
comments 1

Az ausztrál szövetségi bíróság felülírt egy korábbi történelmi ítéletet, és úgy döntött, a környezetvédelmi miniszternek nem kötelessége mérlegelnie, hogy milyen károkat okozna egy-egy új szénbányászati projekt a gyermekek jövőjére nézve. Ezzel helyben hagyták Sussan Ley környezetvédelmi miniszter fellebbezését egy 2021 júliusi ítélet ellen, melyben a bíróság kimondta, hogy a miniszternek kötelessége „elkerülni a 18 éven aluliak személyi sérülését vagy halálát”, melyet a légkörbe kerülő szén-dioxid-kibocsátás okozna.

Extinction Rebellion tüntetés egy szénbánya-projekt ellen Sydneyben, 2019-ben
photo_camera Extinction Rebellion tüntetés egy szénbánya-projekt ellen Sydneyben, 2019-ben Fotó: SAEED KHAN/AFP

A szövetségi bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy az ügy középpontjában álló Vickery szénbányából származó kibocsátások csak „kis mértékben növelték a kockázatot” a diákok számára. A 17 éves Anjali Sharma, aki 2020-ban elindította a pert, azt mondta, a fiatalokat lesújtotta a mostani ítélet. „Két éve Ausztrália égett, most víz alatt van. A szén égetése miatt a bozóttüzek és az áradások egyre katasztrofálisabbak és halálosabbak” - nyilatkozta. Egy másik diák-aktivista azt mondta, „a bíróság ezzel elfogadta, hogy a fiatalok fogják elszenvedni a klímakrízis negatív hatásait. Most azt fontolgatják, fellebbezzenek-e a legfelsőbb bíróságnál. (AFP/France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.