Az ausztrál bíróság szerint a környezetvédelmi miniszternek nem kell figyelembe vennie a gyermekek jövőjét, amikor szénbányákról dönt

környezetpusztítás
2022 március 15., 6:15
comments 1

Az ausztrál szövetségi bíróság felülírt egy korábbi történelmi ítéletet, és úgy döntött, a környezetvédelmi miniszternek nem kötelessége mérlegelnie, hogy milyen károkat okozna egy-egy új szénbányászati projekt a gyermekek jövőjére nézve. Ezzel helyben hagyták Sussan Ley környezetvédelmi miniszter fellebbezését egy 2021 júliusi ítélet ellen, melyben a bíróság kimondta, hogy a miniszternek kötelessége „elkerülni a 18 éven aluliak személyi sérülését vagy halálát”, melyet a légkörbe kerülő szén-dioxid-kibocsátás okozna.

photo_camera Extinction Rebellion tüntetés egy szénbánya-projekt ellen Sydneyben, 2019-ben Fotó: SAEED KHAN/AFP

A szövetségi bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy az ügy középpontjában álló Vickery szénbányából származó kibocsátások csak „kis mértékben növelték a kockázatot” a diákok számára. A 17 éves Anjali Sharma, aki 2020-ban elindította a pert, azt mondta, a fiatalokat lesújtotta a mostani ítélet. „Két éve Ausztrália égett, most víz alatt van. A szén égetése miatt a bozóttüzek és az áradások egyre katasztrofálisabbak és halálosabbak” - nyilatkozta. Egy másik diák-aktivista azt mondta, „a bíróság ezzel elfogadta, hogy a fiatalok fogják elszenvedni a klímakrízis negatív hatásait. Most azt fontolgatják, fellebbezzenek-e a legfelsőbb bíróságnál. (AFP/France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt