Morawiecki: A szabadság Kijevben harcol a zsarnokság ellen

külföld
2022 március 15., 18:30
comments 1

Kijevből üzent a világnak Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Párt vezetője társaságában utazott az ostromlott ukrán fővárosba. A lengyel miniszerelnök ezt írja:

"A történelmet itt, a háború tépázta Kijevben írják. A szabadság itt harcol a zsarnokság világával szemben. Mindannyiunk jövője itt dől el. Az EU támogatja Ukrajnát, amely számíthat a barátai segítségére - ezt az üzenetet hoztuk ma Kijevbe."

link Forrás

Az üzenet különösen érdekesen csenghet Magyarországon, nemcsak azért, mert március 15-én a magyar szabadságharcot ünnepeljük, a Fidesz ünnepi kampányrendezvényén viszont nem ebben a kontextusban volt szó Ukrajnáról. Hanem azért is, mert a magyar kormány ezen a közép-európai misszión nem képviseltette magát. Orbán Viktor szóvivője a sajtó kérdésére, hogy Orbán tud-e az útról, illetve hívták-e arra, kedden azt mondta, a miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.

Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt az ügyben, mint mondta, hogy a kormány Magyarország érdekeit képviseli, ami pedig az, hogy mindenképpen kimaradjunk a háborúból. A lengyel, cseh és szlovén miniszterelnök útjával kapcsolatban azt mondta: "Tiszteletben tartjuk, ha más országok másképp döntenek, de nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartani".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.